Zittende huurders ook benadeeld

Het speelt al een tijdje: de verhoging van het aantal woningwaarderingspunten voor woningen in schaarstegebieden. De gevolgen daarvan zouden volgens minister Donner wel meevallen: alleen voor nieuwe huurovereenkomsten is de maximale huur voor een woning hierdoor verhoogd. Dat klopt op zich wel: de hogere maximale huur gaat inderdaad pas in als de woning opnieuw verhuurd wordt, niet voor degenen die al in de huizen woonden.

Toch hebben deze ‘Donnerpunten’, zoals ze genoemd worden, ook gevolgen voor zittende huurders. Zij hoeven dan wel niet méér huur te gaan betalen, maar als ze bezwaar willen indienen tegen een te hoge huur hebben ze er wel last van. Deze zogenaamde huurverlagingsprocedures gaan immers uit van de maximale huur die voor een woning in rekening gebracht mag worden, en daarbij wordt wel gewerkt met de nieuwe punten. Verlaging van de huur wordt dan opeens onmogelijk, of de prijs kan veel minder ver omlaag dan voorheen.

De Woonbond geeft een voorbeeld ter illustratie. Stel je voor: iemand woont al jaren in een kleine tweekamerwoning in Amsterdam, met een huur van € 650 per maand. Veel te veel voor deze woning. De maximale huur was volgens de oude puntensystematiek € 487, maar sinds 1 oktober – door de Donnerpunten - € 610. Dat geeft deze huurder bij een procedure voor de huurcommissie een veel kleinere huurverlaging.

Hetzelfde is aan de orde bij een huurverlaging als gevolg van ernstige gebreken, die de verhuurder niet wil verhelpen. De huurcommissie kan de huur dan verlagen tot een bepaald percentage van de maximale huur. Ook hier heeft de verhoging van de maximale huur door de extra punten dus gevolgen voor de verlaging van de huur door ernstige gebreken.

Tot slot geeft de Woonbond nog als aandachtspunt dat er veel minder woningen door de huurcommissie kunnen worden aangewezen als ‘ten onrechte geliberaliseerd’. Het nadeel van een geliberaliseerde (vrije sector) woning, is dat de verhuurder ervoor kan vragen wat hij wil. Als de maximale huur volgens de puntensystematiek onder de liberaliseringsgrens uitkomt, kan dat een enorme huurverlaging voor de huurder betekenen. Die moet dat overigens wel binnen zes maanden na het ingaan van het huurcontract laten toetsen door de huurcommissie. Maar ook hier geldt weer: door het hogere aantal punten zal een woning hier veel minder snel voor in aanmerking komen.

Al met al kunnen we concluderen dat de Donnerpunten niet alleen gevolgen hebben voor nieuwe huurcontracten, maar ook voor zittende huurders een aantal nadelen kunnen opleveren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook