Zonnepanelen op huurwoningen winnen aan populariteit

bron: Rijksoverheid.nl, Aedes

Het aantal huurwoningen met zonnepanelen neemt rap toe volgens cijfers van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Deze trend wordt mogelijk verder versneld door de Energieprestatievergoeding, de wet die deze week aangenomen werd door de Eerste Kamer.

Recordtoename

2015 kende een recordtoename van het aantal sociale huurwoningen met zonnepanelen: 19.000 corporatiewoningen werden er vorig jaar van voorzien. Daarmee kwam het totale aantal sociale huurwoningen met zonnepanelen afgelopen jaar uit op 48.290. Het aantal woningen met zonneboilers ligt met 48.580 nog net iets hoger.

De cijfers zijn afkomstig uit de energiebesparingsmonitor SHAERE (Sociale Huursector Audit en Evaluatie van Resultaten Energiebesparing), opgesteld door Aedes. In de monitor zijn de energieprestatiegegevens bijgehouden van bijna twee miljoen sociale huurwoningen.

Energieprestatievergoeding

Verhuurders die hun woning renoveren tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter-woning, mogen later dit jaar een energieprestatievergoeding vragen aan hun huurders. Over de hoogte van de vergoeding moeten verhuurder en huurder tot een overeenkomst komen. Met dit wetsvoorstel van de ministers Blok (Wonen) en Van der Steur (Veiligheid en Justititie) heeft de Eerste Kamer deze week ingestemd.

Het doel van de Energieprestatievergoeding is verhuurders nog meer te stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen, in combinatie met energieopwekkers als zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Het geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen terugverdienen. Ook biedt het de huurder duidelijkheid over de de redelijkheid van de vergoeding en over de woonlasten na renovatie van hun huurwoning.

Energieakkoord

In het Energieakkoord dat in 2013 tot stand kwam, is overeengekomen dat alle Nederlandse sociale huurwoningen van corporaties in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. De Energieprestatievergoeding zou moeten bijdragen aan het behalen van deze doelstelling. Onlangs werd in een onderzoeksrapport van de bouwsector nog gewaarschuwd dat de verbeteringen van de energiezuinigheid veel te langzaam gaan om dit doel te bereiken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook