Huurbescherming

Een huurder heeft op enkele uitzonderingen na recht op huurbescherming. Zeker in Nederland is een huurder goed beschermd. Maar wat houdt huurbescherming nu precies in en wie heeft er recht op?

Heb jij recht op huurbescherming?

Huurbescherming is bedoeld om huurders te beschermen tegen het opzeggen van de huur door de verhuurder of eigenaar van de verhuurde woning. De huurbescherming geldt voor huurders van zelfstandige en onzelfstandige woningen. Onder onzelfstandig wordt ondermeer studentenkamers verstaan. Studenten hebben bij het huren van een kamer dus ook recht op huurbescherming. Ook huurders van een huis, appartement of kamer met een geliberaliseerd huurcontract hebben recht op huurbescherming. Bovendien geldt de bescherming voor medehuurders, onderhuurders en medebewoners. Er zijn aangepaste regels voor huur via een hospita en voor tijdelijke verhuur. Bij deze type van verhuur kan de verhuurder doorgaans makkelijker de huur opzeggen. Huur je een woonboot, winkelwoning, dienstwoning, recreatiewoning of kamer in een verzorgingstehuis, dan heb je geen recht op de huurbescherming.

Huurcontract

Heb je geen schriftelijk huurcontract, maar wel mondeling afspraken gemaakt, dan heb je ook recht op huurbescherming. Natuurlijk is hier de valkuil hoe te bewijzen welke afspraken zijn gemaakt. De huurbescherming zorgt ervoor dat een verhuurder de huur alleen maar schriftelijk kan opzeggen met een wettelijk geldige reden. Is de reden niet geldig maar gaat de huurder wel akkoord met de opzegging, dan is het huurcontract ook beëindigd.

Veelgestelde vragen over huurbescherming:

We hebben enkele vragen die vaak werden gesteld over huurbescherming en de daarbij behorende antwoorden voor u op een rijtje gezet.

Tags bij dit begrip: huurbescherming, huurcontract, huurder, verhuurder

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle begrippen

Reacties (5)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier
Door: koning | Geplaatst op 15 July 2014 om 14:37
hallo, ik woon in een appartement die ik al meer dan 2 jaar huur. nu is de eigenaar failliet gegaan en gaat de bank het huis veilen. nu zeggen ze dat ik eruit moet anders stappen ze naar de rechter. kunnen ze mij er zo maar uitzetten?
Door: hc van oorspronk | Geplaatst op 26 July 2014 om 05:22
Op grond van welke criteria zou huurbescherming niet van toepassing zijn? Bv. Als partijen een opzegtermijn bij verkoop overeenkomen of wanneer de eigenaar het opeist voor eigen bewoning?
Vr.gr. Hc van Oorspronk
Door: els van de weghe | Geplaatst op 09 October 2014 om 14:09
ik huur al vier jaar een huisje in Benneveld via een makelaar met een legaal huurcontract.
gebleken is, dat mijn verhuurders geen vergunning hadden voor permanente bewoning....de makelaar heeft deze vergunning niet gecheckt.
de gemeente Coevorden eist nu, dat ik uit mijn huis ga, zonder dat ik hier schuld aan heb. Zij gaan het bestemmingsplan handhaven.
kan een gemeente zomaar een huurcontract opzij schuiven?
blijft mijn huurbescherming van kracht??
de gemeente geeft mij een mediator om te helpen bij de schadevergoeding, die ik van mijn verhuurders zou kunnen krijgen, omdat zij verantwoordelijk zijn.
kan ik nu de wettelijke norm van €5799,== hanteren, omdat het hier gaat om het verwezenlijken van het bestemmingsplan?
Door: John Kruithof | Geplaatst op 19 November 2014 om 21:12
Hallo,

Ik woon al 3 jaar, tijdelijk bij mijn ouders om hoofdzakelijk voor hen te zorgen. Mijn vader is 4 juni j.l. overleden aan longvlieskanker. Mijn moeder leeft nig en heeft een goedaardige tumor om haar hypofyse heen waardoor ze duizelig is. Nu gaat zij per 7 januari 2015 verhuizing naar een gelijkvloers appartement wat heel fijn voor haar is.

Ik wou wel in de ouderlijke woning blijven wonen maar dat mag volgens Lefier in Emmen niet. Dat vinden wij vreemd. Daarom willen wij graag weten of hier ook huurbescherming voor bestaat?

Alle juridische hulp is van hart e welkom.

Alvast bedankt!
John Kruithof
Door: Erik huke | Geplaatst op 11 December 2014 om 15:47
Ik woon al 16 jaar op hetzelfde adres.onze flat wordt binnen 2 jaar afgebroken.we zijn nu nog met zijn tweeën .ik heb nu een 5 kamerflat .ze willen me nu in een 3 kamerflat gooien.mag dat.ik heb 2 dochters waarvan er 1 regelmatig een week bij ons blijft slapen.ook heb ik zoveel spullen dat ik dat nooit in een klein huis kwijt kan

Reageer op de omschrijving van dit begrip

Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
(wordt niet getoond)