Huurverhoging scheefwoners toch van de baan?

14 januari 2013 Sander Spiering Sander Spiering's Google profileBron: Nu.nl8 reacties

Wederom lijken de plannen van de regering de eindstreep niet te halen. Het plan om scheefwoners vanaf 1 juli 2013 te trakteren op een forse huurverhoging staat inmiddels op losse schroeven. Belangrijkste reden is niet de hoogte van de inkomensafhankelijke huurverhoging - voor de hogere inkomens bij elkaar toch zo'n 9% - maar de krappe tijd om alle regelgeving rond te krijgen.

Weinig alternatieven scheefwoners

Scheefwonen blijft voor het nieuwe kabinet een lastige kwestie. Veel huurders verdienen volgens de norm te veel om in aanmerking te komen voor sociale huur. Zo'n 15% van de huurders zouden eigenlijk een huurwoning in de vrije sector moeten betrekken, gekeken naar hun inkomen. Maar klopt die norm eigenlijk wel? Kunnen huishoudens met inkomens boven de 33.000 euro wel zo makkelijk een duurdere woning betalen? Volgens Ronald Paping van de Nederlandse Woonbond is die norm niet zo vanzelfsprekend als dat ze lijkt. Huishoudens met inkomens tussen de 33.000 en 43.000 euro zijn geen 'rijke' gezinnen die onbezorgd door het leven gaan. Ook deze groep heeft het momenteel zwaar te verduren, bijvoorbeeld als het gaat om de teruglopende koopkracht. Bovendien ontbreekt het momenteel aan genoeg betaalbare alternatieven. Er is ondermeer een flink tekort aan huurwoningen voor de middenklasse.

Schending van privacy

De plannen liggen in ieder geval klaar om de huren flink omhoog te krikken. Huurders die minimaal 33.000 euro verdienen, zouden 2,5% meer huur gaan betalen. Bewoners met inkomens vanaf 43.000 euro zelfs 6,5%. Tel daar de reguliere huurverhoging van 2,5% bij op en we komen uit bij een verhoging van respectievelijk 5% en 9%. Volgend jaar zou dezelfde verhoging nogmaals doorgevoerd worden. Het lijkt echter onmogelijk voor woningcorporaties om voor 1 juli al het papierwerk rond te krijgen. Er moet gekeken worden naar de inkomens van huurders om de juiste huurverhoging te bepalen. Dit leverde vorig jaar al de nodige problemen op, want is het verstrekken van inkomensgegevens geen schending van de privacy? Uiteindelijk besliste de rechter dat de Belastingdienst niet zomaar informatie over inkomens mag verstrekken. Onduidelijk is of dat nu wel mogelijk is.

Huurverhoging 1 juli 2013

Om de huurverhoging door te voeren per 1 juli zal de verhoging twee maanden eerder al bekend moeten worden gemaakt bij de huurders. Volgens Aedes, de overkoepelende organisatie van alle woningcorporaties, is het vrijwel onmogelijk om zo snel alle maatregelen goed uit te werken. En dus lijkt de extra huurverhoging vooralsnog van de baan. Of scheefwoners dit jaar nog forse huurverhogingen kunnen verwachten, blijft de vraag.

Het copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Huurwoningen.nl.

Dit artikel is gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (8)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier
Door: Elbert | Geplaatst op 02 May 2013 om 14:27
Scheefwonen, hogere huur toeslag omdat je met twee personen werkt. Je wordt gestraft omdat je werkt. Nu is het de inkomensafhankelijke huurtoeslag die je betaald, de volgende stap is een inkomensafhankelijke zorgtoeslag, terwijl je als tweeverdiener 2x inkomstenbelasting, zorgpremie en de volle huur betaald. Ook het eigen risico van 2 x € 350,- moeten wij gewoon betalen zonder er ook maar een stuiver voor terug te zien.
Trek je daarintegen een uitkering, dan 'krijg' je je geld, daarbovenop nog huursubsidie, zorgtoeslag, bijdrage in de eigen risico, kwijtschelding lokale lasten, en hou net zoveel over met niets doen dan met werken.

Stop dit gegraai van de overheid, en laten ze eens zelf wat minder gaan uitgeven.
Door: Fred | Geplaatst op 19 March 2013 om 14:43
Hebben jarenlang scheefgewoond.
Hebben 6 jaar gezocht naar een andere wonbing die past bij ons inkomen,
Eindelijkl een woning gevonden in de vrije sector.
Maar dat is wel 400 euro per maand meer.
Met al die bezuinigingsmaatregelingen is het inkomen fors gedaald.
Worden we nu nog eens extra gekort met een huurverhoging van ongeveer 70 euro per maand.
Geen toeslag mogelijk omdat we net boven modaal zijn.
In een jaar met al die grappen van het kabinet en een andere woning gaan we bijna 1000 euro per maand aan inkomen acheruit.
Praten we nog niet over de pensioenen die al zo.n 10 jaar hetzelfde zijn gebleven.
Ik vindt dit niet aardig en heb geen vertrouwen voor de toekomst.
Door: Cor Low | Geplaatst op 13 February 2013 om 17:02
Mijn vrouw werkt nu bij tnt en heb 9000 bruto
ik ongeveer 35000 zal dan net op 44000 komen.
de baan bij tnt is niet zeker nog steeds aan het reorganiseren ,als wij nu dus die 6% extra krijg ,mijn vrouw minder gaat verdienen wie betaald dan die 6% verhoginging dan of ,gaat dat er weer van af (we zitten nu al aan een huur van 600 euro.
en ik ben al 55 dus als het ontslag recht door gaat is mijn baan ook niet meer heilig .hebben de heren in DENHAAG daar wel eens aan gedacht
In DenHaag zitten ze alleen voor eigen progrogie.

Cor Low
Door: Henk Plezier | Geplaatst op 30 January 2013 om 15:13
Scheefwonen van huurders? Hoeveel eigenhuizen bezitters wonen wel niet scheef? Hebben heel veel rente mogen aftrekken! Van de belastingcenten van de huurders! Bezitters van een premie A of B koopwoning hebben in de jaren 80 30.000 gulden subsidie rechtstreeks op hun bankrekening gestort gekregen van het rijk! Wat subsidieren. Waar bemoeit de minkukel Blok zich mee? Woont zelf ook scheef! Doe daar maar eens iets aan!
Door: Frank uit Best | Geplaatst op 29 January 2013 om 17:41
Voor sommige tweeverdieners wordt het bijna noodzakelijk dat 1 stopt met werken. Dat levert op: mogelijk maximale huur- en zorgtoeslag EN bespaart de cumulatieve huurverhogingen. Veel mensen KUNNEN helemaal geen huis kopen of huren in de vrije markt: arbeidsongeschikt of te oud. Omdat ze dan financieel klem komen te zitten, moet iemand met een baan die opgeven?!?! Stel je voor: 2 mensen: 1 WAO en 1 baan: moet die die baan nog opgeven omdat het netto-resultaat negatief is!
Hoezo stimulans om langer door te werken?
DUS: als doorstromen niet kan, gaan de inkomens omlaag. Dat zal het effect zijn.
Door: Mar | Geplaatst op 17 January 2013 om 16:12
Wij wonen al 30 jaar in een prettige huurwoning. En gaan hier echt niet weg, als de huren verhoogd worden. Tenminste niet zolang we het kunnen betalen. Toen we hier kwamen wonen, verdienden we meer als nu. Maar dankzij onze tijdelijke lijfrenteuitkering toch behoorlijk scheef. Als dat inkomen wegvalt, kunnen we de huur niet meer betalen, die dan boven de 900 euro zal zijn. We kunnen geen kant op. Ik maak me zorgen voor de toekomst.
Door: e van Leeuwen | Geplaatst op 17 January 2013 om 09:08
Nu stond er vanochtend in de telegraaf dat het weer wel doorgaat terwijl ik vorige week las dat het van de baan is.
Kan iemand hierin duidelijk scheppen?
Door: J.A. Sangers | Geplaatst op 17 January 2013 om 06:18
De regering gaat er gemakshalve maar van uit, dat als ze de huren extra omhoog laten gaan, de scheefwoners verhuizen naar een woning in de vrije sector of dat ze een huis gaan kopen. Niet dus, de meeste zullen gewoon blijven zitten. Wij zijn de "zogenaamde" scheefwoners. Maar hoe duur ze de huur ook maken door extra verhogingen. We zijn echt niet van plan om ons nieuwe huis (we wonen er net een jaartje in!) nu alweer te verlaten omdat de regering dat zo graag wilt. We genieten er elke dag van (mijn man heeft zware COPD en zit aan de zuurstof) en hopelijk kunnen we hier lekker blijven tot aan onze dood. Er is een lift en een scootmobielruimte en dat laatste is niet overal beschikbaar!

Zelf een reactie plaatsen

Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
(wordt niet getoond)