Steeds meer huisuitzettingen door huurachterstand

bron: Nugeld.nl

Dat steeds meer huurders problemen ondervinden bij het op tijd betalen van de huur, is terug te zien in het groeiend aantal huisuitzettingen in 2012. Betalingsachterstand was in 80% van de gevallen de hoofdreden om huurders uit huis te plaatsen.

Betere registratie huurachterstand

Een jaar eerder in 2011 was dat aantal nog 10% minder. Het is duidelijk dat de crisis mensen hard in de portemonnee raakt, met alle gevolgen vandien. Uit een rondvraag van koepelorganisatie Aedes onder de woningcorporaties in Nederland bleek dat in totaal 6750 huishoudens in 2012 uit hun huurwoning werden geplaatst. Aedes hoopt door betere registratie van de schulden en betalingsachterstanden dat het groeiend aantal huisuitzettingen kan worden ingetoomd.

Woonfraude

Het niet betalen van de maandelijkse huur was voor de 174 corporaties de belangrijkste reden om naar de rechter te stappen om een verzoek in te dienen tot huisuitzetting. In bijna 8% van de gevallen waren illegale praktijken als woonfraude en illegale onderverhuur redenen om huurders uit de woning te plaatsen. Ook het telen van wiet leidde tot huisuitzettingen, namelijk bij 5,6%, terwijl extreme overlast bij 6,5% de oorzaak was.

Huisuitzetting voorkomen

Opvallend is wel dat er maar liefst 24.000 vonnissen op tafel lagen bij de rechters. Doordat na de uitspraak van de rechter woningcorporaties vaak nog de moeite nemen te overleggen met de huurders, kan toch nog in 70% van de gevallen worden voorkomen dat de huurder de woning dient te verlaten. Dit geldt voornamelijk voor de vonnissen die gaan over huurachterstanden. Bij woonfraude of wietteelt wordt de huurder doorgaans direct de deur gewezen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook