Gebruik privégegevens huurders aan banden gelegd

bron: Security.nl

De Belastingdienst mag niet langer de gegevens van alle huurders in Nederland gebruiken voor het vaststellen van de inkomensafhankelijke huurverhogingen. Dit is namelijk in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De misstap kwam al eerder aan het licht door onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Voor het vaststellen van de hoogte van inkomensafhankelijke huurverhogingzijn de inkomensgegevens van de huurder nodig. De Belastingdienst mag hiervoor inkomensindicaties verstrekken aan verhuurders. Het College Bescherming Persoonsgegevens ontdekte echter dat de Belastingdienst ook inkomensgegevens heeft verstrekt van huurders van vrije sector huurwoningenén van huurders die al de maximale huurprijs betalen. Voor deze huurders is de inkomensafhankelijke huurverhoging echter niet van toepassing. Volgens het CBP is minstens 12% van de Nederlandse huurders onterecht gecontroleerd. De Belastingdienst is hierop aangesproken, en is dringend verzocht om haar beleid aan te passen.

Vervolgstappen

Na de aantijging van het CBP heeft de Belastingdienst haar regels nu aangescherpt. Verhuurders krijgen niet langer onnodig toegang tot inkomensgegevens. Daarnaast ontvangen huurders voortaan ook bericht wanneer de verhuurder een indicatie opvraagt over gezamenlijke inkomensgegevens. De aanpassing heeft betrekking op zo’n 750.000 huurwoningen. Of de huurders waarvan onterecht inkomensindicaties zijn verstrekt op de hoogte zullen worden gesteld is niet bekend gemaakt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook