Meer duidelijkheid over tijdelijke huurcontracten

bron: Telegraaf.nl

Het vinden van een geschikte huurwoning is helaas niet altijd even makkelijk. Voor sommige groepen is het echter een extra lastig en langdurig traject, denk bijvoorbeeld maar aan jongeren die zich voor het eerst op de woningmarkt begeven. Zij hebben te maken met langdurige wachtlijsten en zien hoe mensen met een urgentieverklaring de huurwoningen voor hun neus wegkapen. Door middel van tijdelijke huurcontracten hoopt het kabinet deze groepen nu tegemoet te komen.

Tijdelijke huurcontracten

Minister Blok en minister Opstelten hebben vorige week kenbaar gemaakt welke groepen er precies in aanmerkingen komen voor deze tijdelijke huurcontracten. Verhuurders krijgen aan de hand van deze huurcontracten de mogelijkheid om woningen gedurende een bepaalde periode te verhuren aan groepen die anders buiten de boot zouden vallen. Aanvankelijk gaat het om jongeren tussen de 18 en 27 jaar oud. Zij kunnen in aanmerking komen voor een huurcontract van maximaal 5 jaar. Na verloop van tijd zullen ook promovendi aan de beurt zijn.

Geen echte oplossing voor het probleem

De Woonbond maakt zich echter zorgen over de uitbreiding van tijdelijke huurcontracten. Het zou de huurbescherming in gevaar brengen en bovendien zadelt het de huurders met hoge verhuiskosten op. Volgens de woonbond lossen de tijdelijke huurcontracten het echte probleem niet op, het tekort aan betaalbare huurwoningen wordt immers niet aangepakt. Huurders hebben nog tot 6 november om op de plannen te reageren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook