Kijkje in de eerste verplaatsbare woning

bron: Metronieuws.nl

Wie geïnteresseerd was in de verplaatsbare woning van Heijmans, het zogenaamde ONE-huis, kon gisteren bij proefbewoonster Carmen Felix op bezoek op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Zij woont drie maanden in de woning en zal deze gedurende die periode uitvoerig testen. De verplaatsbare woningen zijn bedoeld voor alleenstaande starters die lastig aan een geschikte huurwoning kunnen komen.

Het ONE-huis is compleet en eenvoudig te verplaatsen

De door Heijmans ontwikkelde woningen worden tijdelijk in leegstaande gebieden in de stad geplaatst en beschikken over alle benodigde voorzieningen. Zo zijn ze voorzien van een woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en zelfs een terras. De tijdelijke woningen zijn binnen één dag te plaatsen en kunnen eenvoudig worden verplaatst.

Net-niet-generatie komt moeilijk aan woning

De woningen zijn bedoeld voor de zogenaamde net-niet-generatie: jonge alleenstaande hoogopgeleiden met hun eerste baan. Volgens Heijmans komt deze groep steeds moeilijker aan een woonhuis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat deze groep in 2050 uit ongeveer 700.000 personen zal bestaan.

In 2015 geschikt voor de woningmarkt

De 28-jarige Carmen is onderdeel van deze net-niet-generatie en had ook moeite om een huurwoning te vinden. Daarom besloot ze te reageren op de oproep om de woning te testen, net als nog zo’n 230 geïnteresseerden. Op basis van haar ervaringen zal het ontwerp worden aangepast. In 2015 moet het ONE-huis geschikt zijn voor de woningmarkt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook