Aantal betaalbare huurwoningen neemt af

bron: Consultancy.nl

Slecht nieuws voor toekomstige huurders: wie de komende tijd op zoek gaat naar een betaalbare huurwoning zal waarschijnlijk van een koude kermis thuiskomen. Uit onderzoek van Brink Groep blijkt namelijk dat de huurprijzen maar blijven stijgen. Daarnaast neemt het aandeel goedkope huurwoningen steeds verder af.

Relatief meer dure huurwoningen

Hoewel het totaal aantal huurwoningen het afgelopen jaar vrijwel gelijk is gebleven aan het aantal in 2013, zien we dat de samenstelling van de huurwoningmarkt wel flink is veranderd. Onder andere doordat verhuurders dit jaar de mogelijkheid hebben gekregen om hun huur sterk te verhogen, is het aantal dure huurwoningen flink toegenomen. Daar komt nog eens bij dat goedkope woningen over het algemeen een stuk eenvoudiger kunnen worden verkocht of gesloopt en dat er relatief veel dure woningen worden bijgebouwd.

Huurprijzen fors gestegen

De gemiddelde huurprijs bedraagt op dit moment 468 euro per maand. Hiermee is de huur de afgelopen jaren met maar liefst 5 procent gestegen. Ten opzichte van 2011 ligt de gemiddelde huurprijs momenteel zelfs 8 procent hoger. Als er niet wordt ingegrepen vrezen de onderzoekers dat er over enkele jaren geen woningen meer beschikbaar zullen zijn voor de allerlaagste inkomensgroepen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook