Huurder met betalingsachterstand sneller voor de rechter

bron: Metronieuws.nl

Het aantal huurders dat met betalingsproblemen te maken heeft, neemt de laatste tijd flink toe. Een groot deel van hen belandt vanwege het niet meer kunnen opbrengen van de huur in het beklaagdenbankje. Om te voorkomen dat deze huurders op straat komen te staan, worden er vanaf januari in Noord-Holland speciale ‘huurzittingen’ gehouden door kantonrechters.

Tijdrovend proces

Niet alleen het aantal huurders dat de huur niet kan betalen neemt toe, ook het aantal dagvaardingen waarin wordt geëist dat de huurovereenkomst wordt ontbonden is de laatste tijd fors gestegen. Voordat een huurder zijn woning kan worden uitgezet, dient de zaak eerst voor de rechter te verschijnen. Dit is een tijdrovend proces, dat soms wel enkele maanden kan duren. Gedurende deze periode loopt de huurachterstand alleen maar verder op, waardoor de huurder steeds verder in de problemen komt.

Huurzittingen moeten oplopende huurschuld voorkomen

Met de wekelijkse huurzittingen hopen de kantonrechters dit probleem te kunnen aanpakken. Iedere week zal een rechter zich gedurende anderhalf uur over de zaken buigen. Hierdoor kunnen huurders met een betalingsachterstand sneller voor de rechtbank verschijnen. Eerder dit jaar vond er in Haarlem al een proef plaats met dergelijke huurzittingen. Bij de helft van de 126 afgehandelde zaken werd er direct een afbetalingsregeling getroffen, waardoor uithuiszetting kon worden voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook