Utrechtse corporaties ontzien huurders met laag inkomen

bron: BD.nl

Woningcorporaties in de regio Utrecht willen graag iets doen voor huurders met een lager inkomen. Zij ontzien gezinnen met een jaarlijks inkomen tot €34.229 daarom bij hun jaarlijkse huurverhoging. Dit blijkt uit een inventarisatie door het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht. De laatste jaren zijn huurwoningen namelijk fors duurder geworden.

Huurverhoging van 1 procent

Onder andere Bo-Ex, Viveste en Syster verhogen de huur dit jaar met slechts 1 procent. Volgens Miriam Sterk van bewonersplatform De Bundeling is het voor het eerst dat de huurstijgingen worden beperkt. Afgelopen jaren hebben de woningcorporaties de huurprijzen flink verhoogd, onder meer omdat zij een heffing moesten betalen aan het rijk.

Mitros en Portaal

De twee grootste woningcorporaties in Utrecht, Mitros en Portaal, hanteren iets andere methoden. Zo worden bij Mitro alleen de bewoners met een laag inkomen die in een duur huurhuis wonen ontzien. De corporatie heeft hiervoor gekozen omdat deze groep de minste huurtoeslag ontvangt. De huren van goedkopere woningen stijgen gewoon met het wettelijk toegestane maximum van 2 procent.

Gemiddelde huurverhoging van 1,8 procent voor laagste inkomensgroep

Uit onderzoek van Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, blijkt dat de huren van huishoudens met de laagste inkomens gemiddeld met 1,8 procent stijgen. De huren voor gezinnen uit de hoogste inkomensgroep stijgen gemiddeld met 5 procent.

Gerelateerd nieuws

Lees ook