Wonen in de stad wordt steeds veiliger

bron: CBS.nl

Goed nieuws voor inwoners van de grote steden: het percentage bewoners dat hier slachtoffer wordt van criminaliteit neemt flink af – sneller dan op het platteland. Bewoners van de stad voelen zich dan ook veiliger dan voorheen, zo blijkt uit onderzoek van CBS (Centraal Bureau van de Statistiek).

Sterke daling criminaliteitsslachtoffers in grote steden

Tussen 2006 en 2014 is de kans om slachtoffer te worden van criminaliteit (zoals geweld of vandalisme) gedaald, met name in de grote steden. Deze kans is het meest gedaald in Rotterdam (van 32 naar 20,5 procent) en ook andere stedelijke gebieden zoals Den Haag, Amsterdam en Midden-Nederland kennen een sterke daling. Het percentage slachtoffers is hier nu vergelijkbaar met andere, minder stedelijke politieregio’s. Amsterdam steekt nog steeds boven de andere steden uit: hier kreeg in 2014 maar liefst 29 procent van de bewoners met criminaliteit te maken. In 2006 was dit nog 41 procent.

Ook in minder verstedelijkte regio’s zoals Zeeland, Brabant, en Limburg en delen van Noord-Holland is sprake van een daling, maar relatief gezien was de deze hier wel minder sterk. Het verschil in veiligheid tussen de stad en het platteland is dus kleiner geworden.

Volgens het CBS komt dit mogelijk door een verbeterd toezicht op straat en betere preventie van criminaliteit. Ook vindt criminaliteit steeds vaker op internet plaats. Bij dit soort cybercrime voelt slechts één iemand zich slachtoffer, terwijl bij een misdrijf op straat meestal meerdere mensen betrokken zijn.

Nederlanders voelen zich veiliger, vooral in Den Haag en Rotterdam

Niet alleen de daadwerkelijke criminaliteit is afgenomen, ook het gevoel van onveiligheid onder burgers daalt. Vooral rondom de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) voelt men zich veiliger. Ook in de overige stedelijke gebieden is het gevoel van onveiligheid sterker gedaald dan in de minder stedelijke gebieden.

De daling van het onveiligheidsgevoel is het grootst in Den Haag en Rotterdam. Het percentage van de inwoners dat zich weleens onveilig voelt, daalde hier tussen 2006 en 2014 van 55,2 en 54,6 procent naar 39,2 en 38,3 procent. Interessant is dat inwoners van Amsterdam, die in verhouding het meeste slachtoffer zijn van criminaliteit, zich niet vaker onveilig voelen (39,3 procent in 2014).

Gerelateerd nieuws

Lees ook