Financiële situatie woningcorporaties beter dan gedacht

bron: Nu.nl

Ik begon de afgelopen maanden al bijna medelijden te krijgen met woningcorporaties. Ze kregen tenslotte een flinke beuk voor hun kop met de loodzware verhuurdersheffing. Ondanks alle protesten hield minister Blok halsstarrig vast aan de heffing van 1,7 miljard euro. Om de pijn enigszins te verzachten werd besloten 400 miljoen euro ademruimte te geven. Arme, arme corporaties...

Dalende investeringen

Maar wat schetst mijn verbazing? Volgens het Economisch Bureau van de ING hebben woningcorporaties totaal niet te klagen. Ze staan er zelfs financieel prima voor, zeker de grotere corporaties die meer dan 10.000 woningen beheren. In plaats van te treuren om de terreurheffing van Blok kunnen ze beter blij zijn om de verlaging van de beheerslasten, versoepeling van de regels omtrent verkoop van hun woningbezit, dalende investeringen en forse huurverhogingen.

Kerntaken corporaties

Misschien was het dan toch niet zo’n gek idee van minister Blok om corporaties aan te sporen zich vooral bezig te houden met hun kerntaak, namelijk beheren van betaalbare (huur)woningen. Met een woningmarkt die tegenwoordig weer een beetje naar lucht kan happen en een groeiend optimisme onder vooral de starters ziet de nabije toekomst er voor de corporaties zelfs weer wat rooskleuriger uit.

Gerelateerd nieuws

Lees ook