Armste huishoudens in Amsterdam krijgen geen huurverhoging

bron: Parool.nl

Goed nieuws voor Amsterdamse huurders die het financieel erg zwaar hebben. Woningcorporaties gaan Amsterdamse gezinnen die onder armoedegrens leven namelijk geen huurverhoging door hun strot duwen als ze maandelijks meer dan 595,75 euro aan huur betalen. Boven deze grens krijgt een huurder namelijk geen volledige huurtoeslag. Door de huur bij deze groep niet te verhogen hopen de corporaties de huurders enigszins te kunnen ontzien. Bovendien steunt de gemeente de armste gezinnen aan de hand van een woonkostenbijdrage. Menselijkheid bestaat dus toch nog…

Merendeel sociale huurwoningen

De woningcorporaties zullen zelf opdraaien voor het verlies aan inkomsten. Verder is besloten dat corporaties van vrijkomende woningen de helft verhuren voor een huurprijs minder dan 595,75 euro. Bovendien krijgt 75% van de nieuwe huurders een sociale huurwoning aangeboden. Anders gezegd, corporaties zullen niet meer dan 25% van vrijkomende huizen verhuren in de vrije sector.

Huurgrens

Van de woningen met een huurprijs die boven de huurgrens ligt, zal de helft worden aangeboden voor een huurprijs die tussen de 966 en 930 euro ligt. Huishoudens met een inkomen onder de 43.000 euro krijgen in deze prijsklasse voorrang.

Andere gemeenten

De maatregelen die tot stand kwamen na overleg tussen woningcorporatiekoepel AFWC, de gemeente Amsterdam en Huurdersvereniging Amsterdam zijn dus vooral bedoeld om de armste gezinnen in Amsterdam enige lucht te bieden. De vraag is nog of andere gemeenten deze maatregelen ook over zullen nemen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook