Opnieuw forse huurverhogingen in 2014

bron: z24.nl

Huurders kunnen weer rekenen op flinke huurverhogingen in 2014. Wie dacht dat hij het ergste achter de rug had na de verhogingen in 2013 zal nog een zwaar jaar tegemoet gaan. Rondvraag onder 600 woningcorporaties maakt duidelijk dat vrijwel alle corporaties komend jaar de huur zullen verhogen met meer dan 4%. En dat terwijl de inflatie onder de 2% zal liggen. Dus huurders, maak je borst maar nat!

Percentage van WOZ-waarde

Natuurlijk is de grootste reden voor de nieuwe huurverhogingen al bekend: onze welbekende verhuurdersheffing zal opnieuw slachtoffers maken. De heffing houdt in dat verhuurders een percentage van de WOZ-waarde van hun huurwoning(en) moeten afdragen aan de overheid. Het gaat hierbij om 0,381% van de WOZ-waarde.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

De verhuurders van sociale huurwoningen - dus woningen waarvan de huur niet hoger is dan 699,48 euro - mogen de huur tot een maximum verhogen, afhankelijk van de inkomens van de huurders. Deze inkomensafhankelijke huurverhoging kan maximaal 4%, 4,5% of 6,5% zijn. Bij deze verhogingen is een inflatie inbegrepen van 2%.

Sociale huurmarkt

Het afgelopen jaar werd al duidelijk dat de sociale huurmarkt een stuk duurder was geworden. Vrijwel alle verhuurders besloten de maandelijkse huur flink op te schroeven. Nu zal dus ook 2014 opnieuw een duur jaar worden voor huurders van sociale huurwoningen. Slechts 8% van de corporaties gaf aan zich te houden aan verhogingen die overeenkomen met de inflatie.

Gerelateerd nieuws

Lees ook