Huiseigenaren kiezen in Amsterdam na verkoop voor huurwoning

bron: Cobouw.nl

Huizenprijzen zijn historisch laag, huurprijzen blijven razendsnel stijgen. Het ligt dus voor de hand dat steeds meer mensen voor een koophuis kiezen. In Amsterdam liggen de zaken echter totaal anders. Hier kiest 37% van de bewoners die hun huis hebben verkocht voor een huurwoning. En dan vooral een huurwoning in de vrije sector (21%).

Huizenprijzen zijn historisch laag, huurprijzen blijven razendsnel stijgen. Het ligt dus voor de hand dat steeds meer mensen voor een koophuis kiezen. In Amsterdam liggen de zaken echter totaal anders. Hier kiest 37% van de bewoners die hun huis hebben verkocht voor een huurwoning. En dan vooral een huurwoning in de vrije sector(21%).

Vrije sector huurwoningen

Het zijn opmerkelijke cijfers van het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Zo blijkt dat maar een klein deel - namelijk 21% - na de verkoop van de woning kiest voor een sociale huurwoning. Dit zou ook kunnen komen door het grote gebrek aan sociale huurwoningen in Amsterdam. Bewoners zijn dus min of meer gedwongen te kiezen voor een (duurdere) huurwoning in de vrije sector.

Instroom naar Amsterdam

Een bewoner van een corporatiewoning is vooral geneigd in een sociale huurwoning te blijven wonen. Slechts een minimaal percentage (7%) kiest vervolgens voor een huurwoning in de vrije sector. Overigens nam de instroom van bewoners die buiten Amsterdam woonden en naar de stad verhuisden wel licht toe.

Gerelateerd nieuws

Lees ook