Een woning bouwen in één dag: trend met veel potentie

bron: NVM

Het lijkt wat onwaarschijnlijk, in één dag een woning uit de grond stampen. Toch gebeurt het vaker dan je denkt, sterker nog: de bouw van kant-en-klare prefab-woningen neemt zelfs toe! Met name starters en doorstromers op de (huur)woningmarkt kunnen hiervan gaan profiteren.

Bouwpakketje

Doordat de woning al grotendeels in de fabriek in elkaar is gezet, is het mogelijk om deze in enkele dagen op te bouwen. De huizen worden met de computer ontworpen en een werkplaats ontvangt alle informatie om met robots de gevelstukken met ijzer, staal en beton in elkaar te zetten. De woningdelen worden vervolgens vervoerd naar de bouwplaats, waar ze alleen nog maar op het fundament in elkaar gezet te hoeven worden. Het bouwen van dit soort prefab-woningen gebeurt al langer, maar dankzij nieuwe technologieën is de productie veel goedkoper en eenvoudiger geworden.

Prefab-trend: voor ieder wat wils!

Verschillende bouwbedrijven springen slim in op deze ‘prefab-trend’. Zo richt bouwbedrijf Heijmans zich op de doelgroep van alleenstaande, hoogopgeleide mannen en vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een woning in de vrije sector. De zogenaamde ‘Heijmans ONE’-huisjes bieden deze huurders voor ongeveer 700 euro per maand een ideale oplossing. De iets grotere ‘MorgenWonen’-woningen van Volkerwessels zijn bedoeld voor een soortgelijk segment huurders en beginnen bij 710 euro per maand.

Ook de doelgroep die net iets meer te besteden heeft wordt bediend: bouwbedrijf Think biedt huizen aan in alle soorten en maten. In Tilburg biedt Think al 35 vrijesectorhuurwoningen te huur aan voor 1000 euro per maand.

Is prefab de oplossing?

Prefab-woningen lijken een interessant perspectief te bieden om het tekort aan huurwoningen aan te pakken. De PvdA opperde deze week zelfs al dat het bouwen van 100.000 tijdelijke sociale huurwoningen de gespannen huurwoningmarkt op de korte én lange termijn zou kunnen verlichten. Huurwoningen houdt jou via de nieuwssectie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook