Rechtbank doet geen uitspraak in kort geding tegen Belastingdienst

bron: Woonbond.nl

Om te voorkomen dat de Belastingdienst inkomensgegevens van huurders aan verhuurders verstrekt, spande de Woonbond een kort geding aan tegen de Belastingdienst. De rechter weigert echter uitspraak te doen.

Onrechtmatig

Sinds 2013 mogen verhuurders van sociale huurwoningen extra huurverhoging vragen voor bepaalde groepen met een hoger inkomen. Zij mogen hiervoor de inkomenscategorie van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst. De Woonbond vindt dit onrechtmatig, zeker nadat de Raad van State enige tijd geleden oordeelde dat de Belastingdienst volgens de wet niet de verplichting heeft om deze gegevens te delen.

Geen uitspraak

De rechtbank in Den Haag wil echter geen uitspraak doen in het kort geding dat de Woonbond heeft aangespannen tegen de Belastingdienst. Volgens de rechter is het niet aan de civiele rechtbank om een inhoudelijke uitspraak te doen over het handelen van een bestuursorgaan. De rechter geeft aan dat dit beter aan de bestuursrechter worden voorgelegd.

Terugvordering

De Woonbond is van mening dat eerdere inkomensafhankelijke huurverhogingen terug moeten worden gedraaid, omdat een wettelijke basis hiervoor ontbrak. De te veel betaalde huur zou daarbij terug moet worden gevorderd: het zou hierbij om een totaalbedrag van zo’n 300 miljoen euro gaan. De Woonbond bereidt op dit moment een collectieve claim voor om deze huur alsnog terug te krijgen bij de huurder.

Blok: ‘Huurders geen schade geleden’

Volgens minister Blok hebben huurders geen schade geleden; hij gaf eerder al aan dan ook geen schikking te willen treffen. De kwestie is volgens de minister namelijk niet of de inkomensafhankelijke huurverhoging terecht is geweest, maar of de Belastingdienst de wettelijke plicht heeft om inkomensgegevens te delen. De eerdere uitspraak van de Raad van State zou daarom volgens Blok geen invloed hebben op huurverhogingen uit het verleden.

Wetsaanpassing

Om het verstrekken van inkomensgegevens aan verhuurders mogelijk te maken, moet de huidige wetgeving eerst worden aangepast. Minister Blok diende hiervoor onlangs twee voorstellen voor in. De tijd dringt voor verhuurders die nu verlegen zitten om inkomensgegevens: zij moeten deze maand de definitieve huurverhoging aan hun huurders doorgeven. Minister Blok gaat er vooralsnog van uit dat de wet op tijd zal zijn aangepast.

Gerelateerd nieuws

Lees ook