Woningcorporaties wijzen akkoord van Aedes en Blok af

bron: Volkskrant.nl

Aedes had het voor elkaar. Na alle strubbelingen en irritaties over en weer tussen Politiek Den Haag onder leiding van Stef Blok en de woningcorporaties was er eindelijk een akkoord gesmeed over o.a. de verhuurdersheffing. Minister Blok was bereid de corporaties enkele honderden miljoenen euro’s terug te geven als de heffing intact zou blijven. Names alle corporaties ging koepelorganisatie Aedes uiteindelijk akkoord met een conceptakkoord. Of zo leek het. Want nu blijkt dat een grote groep woningcorporaties het totaal niet eens is met het handjeklap tussen Aedes en Blok.

Gemeenten en huurdersorganisaties

Nu de rook langzaamaan wegdwarrelt na wekenlang intensief overleg liggen de feiten toch iets anders dan we dachten. Zo zou Aedes-voorzitter Marc Calon namens de corporaties hebben gesproken. Niet dus. De deal is gesloten zonder enig overleg met Aedes’ achterban. Ook gemeenten en huurdersorganisaties werden totaal niet betrokken bij het overleg. Om duidelijk te maken dat het akkoord niet het akkoord is van een groeiende groep woningcorporaties, wordt er een motie ingediend waarin Aedes gevraagd wordt om betere afspraken te maken, bijvoorbeeld als het gaat om de betaalbaarheid van sociale huurwoningen.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

De grootste zorg van de corporaties is dat de afgesproken huurverhogingen veel te fors zijn. Veel corporaties vrezen dat een grote groep huurders de verhogingen niet kunnen betalen. De huurinkomsten kunnen corporaties gebruiken om de verhuurdersheffing te bekostigen. Deze moet 1,7 miljard euro opbrengen.

Den Haag en de woonsector

Ondanks hun bezwaren zijn veel corporatiedirecteuren terughoudend in het afwijzen van de deal tussen Aedes en minister Blok. Ze denken dat het veroordelen van het akkoord zal leiden tot een verslechterde verhouding tussen Den Haag en de woonsector. En daar heeft uiteindelijk niemand iets aan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook