Woonbond roept op tot verduurzamen van huurwoningen

bron: FD.nl

In het Energieakkoord van 2013 werd afgesproken om huurwoningen veel beter te isoleren, maar daar is nog niet veel van terechtgekomen. De Woonbond en Greenpeace vinden dit een gemiste kans en roepen in het Financieele Dagblad op om alsnog werk te maken van de verduurzaming.

Energieakkoord

In 2013 kwamen huurders, corporaties, vakbonden, bouwbedrijven, milieuorganisaties en overheden gezamenlijk overeen dat huurwoningen veel beter geïsoleerd zouden moeten worden. Vooralsnog is het echter bij woorden gebleven. Uit de Nationale Energie Verkenning 2015 is gebleken dat het besparingstempo dat in het Energieakkoord wordt aangehouden, veel te laag ligt om de gestelde doelen te behalen.

Energielabel B

Alle Nederlandse woningen hebben een energielabel dat de zuinigheid van een woning aangeeft. Deze labels gaan van A (zeer energiezuinig) en tot G (zeer onzuinig). Volgens de doelstelling van het Energieakkoord moet de gezamenlijke huurwoningvoorraad in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Voor de particuliere huursector ligt de doelstelling op energielabel C. Op dit moment heeft 80 procent van de sociale huurwoningen een label lager dan B. 55 procent valt binnen categorie C; 35 procent scoort zelfs nog lager.

Corporaties

Met name voor woningcorporaties is er werk aan de winkel om hun woningen te renoveren. Een groot gedeelte van de 400 miljoen euro subsidie die de overheid hiervoor beschikbaar stelde in het Energieakkoord, is nog steeds niet aangewend. Ook moeten corporaties een grotere investeringsruimte krijgen: de verhuurdersheffing die zij aan de overheid afdragen, werkt investeringen in duurzaamheid tegen.

Afspraak is afspraak

De directeuren van de Woonbond en Greenpeace roepen deze week in het Financieele Dagblad op om meer moeite te doen de gemaakte afspraken na te komen. Hiervoor moeten deze afspraken volgens hen concreet worden uitgewerkt en desnoods worden omgezet in wetgeving. Ook zouden corporaties meer financiële ruimte moeten krijgen.

Wanneer er echt werk wordt gemaakt van verduurzaming, komt dit niet alleen het klimaat en de energierekening van huurders ten goede, maar ook de werkgelegenheid in de bouwsector.

Gerelateerd nieuws

Lees ook