Inkomensafhankelijke huurverhoging blijft, Belastingdienst mag gegevens verstrekken

bron: Aedes.nl

De inkomensafhankelijke huurverhoging voor sociale huurders wordt gehandhaafd en de Belastingdienst mag inkomensgegevens van huurders blijven verstrekken aan verhuurders. Dit zijn de uitkomsten van het debat dat deze week werd gehouden over deze kwestie.

Verstrekking inkomensgegevens

Begin februari oordeelde de Raad van State dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens van huurders mag verstrekken aan corporaties; er stond namelijk niet expliciet in de wet aangegeven dat de Belastingdienst verplicht is deze gegevens te verstrekken.

Omdat Minister Blok (Wonen) de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2016 wil handhaven, heeft hij in de nieuwe huurwet een artikel opgenomen waarmee de Belastingdienst wel verplicht wordt om gegevens met betrekking tot het inkomen van sociale huurders met corporaties te delen.

‘Juist instrument’

Volgens minister Blok is de inkomensafhankelijke huurverhoging een juist instrument om scheefwoners, die te veel verdienen voor de sociale huurwoning die ze bewonen, ook een hogere huur te laten betalen. Hij hoopt hiermee een grote groep van deze huishoudens te laten verhuizen naar een woning die beter bij hun inkomen past.

Weerstand

De SP heeft door middel van twee moties geprobeerd om zowel de inkomensafhankelijke huurverhoging als de de mogelijkheid tot het verstrekken van inkomensverklaringen door de Belastingdienst af te wenden. Deze moties kregen deze week te weinig steun in de Tweede Kamer, waardoor de oorspronkelijke plannen van Blok zullen worden gehandhaafd.

Ook de Woonbond kwam deze week in verzettegen de nieuwe huurwet van Minister Blok en stuurde de Eerste Kamer, waar de nieuwe wet nu ter beoordeling ligt, een brief met bezwaren tegen de nieuwe regelgeving.

Gerelateerd nieuws

Lees ook