Een woningadvertentie is de ideale manier om jouw huis goed in de markt te zetten. Een pakkende advertentie kan het verschil maken, maar waar let je nu precies op bij het schrijven van een goede en volledige advertentietekst? We vertellen je in dit artikel welke informatie je wel en niet in de advertentietekst moet zetten, waar goede foto’s aan voldoen en tot slot hoe je een goede advertentietekst kunt opbouwen. 

Wat zet je in de advertentietekst? 

Een goede advertentietekst is kort en bondig, maar bevat wel alle informatie die relevant is voor een potentiële huurder. Denk hierbij aan praktische informatie, zoals de huurprijs en de verhuurtermijn, maar ook aan alle kenmerken van de woning, foto’s en informatie over de buurt.

Praktische informatie 

Voor je een woning te huur gaat zetten, is het belangrijk om bepaalde praktische informatie voor jezelf op een rij te zetten. Informatie over de huurprijs en de verhuurtermijn is voor iedere huurder belangrijk. Geef in ieder geval antwoord op de volgende vragen, zodat je deze informatie in de advertentietekst kunt verwerken. 

 • Wat is de huurprijs?
 • Vanaf wanneer is de woning beschikbaar en voor hoe lang?
 • Is de huurprijs inclusief of exclusief gas, water en licht?
 • Moet de huurder borg betalen? Zo ja, hoeveel bedraagt deze borg?

Vermeld geen persoonlijke gegevens 

Zet nooit persoonlijke gegevens in de advertentietekst, zoals je naam, e-mailadres of telefoonnummer. Ook het vermelden van het huisnummer wordt afgeraden. Op die manier blijft jouw privacy gewaarborgd. Huurders kunnen via Huurwoningen.nl contact opnemen met jou als huurder.

Woningkenmerken 

Naast de praktische informatie is het ook belangrijk om huurders een goed beeld te geven van het type woning dat je verhuurt en de indeling. Zorg dat je in de tekst in ieder geval de volgende woningkenmerken benoemd:

 • Het type woning
 • De oppervlakte
 • Het aantal woonlagen
 • Het aantal kamers
 • Het aantal slaapkamers
 • De buitenruimte 

Benoem daarnaast welke voorzieningen er in de woning aanwezig zijn. Beschikt je woning over bijzondere extra’s, zoals een ligbad, een gloednieuwe keuken of kwalitatieve apparatuur, licht dit dan extra uit. Vergeet ook niet te vermelden of je de woning kaal, gestoffeerd of gemeubileerd verhuurd. 

Voeg foto’s toe

Om de potentiële huurder een goede impressie te geven van de woning, zijn foto’s heel belangrijk. Zorg er daarom voor dat je altijd foto’s toevoegt aan je woningadvertentie. Maak foto’s van alle ruimtes van de woning, het liefst vanuit verschillende hoeken. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de foto’s goed is, is het handig om gebruik te maken van een goede camera en de foto’s bij daglicht te maken. 

Stem informatie af op jouw doelgroep 

Niet iedere woning is geschikt voor iedere doelgroep. Verhuur je een studio in het centrum van een grote stad, dan spreek je waarschijnlijk studenten en starters aan. Verhuur je een eengezinswoning in een rustige buurt, dan is je woning juist aantrekkelijker voor gezinnen met jonge kinderen. Bedenk je daarom voor wie jouw woning het meest geschikt is en licht belangrijke kenmerken uit die aansluiten op de wensen van die doelgroep. Studenten vinden het bijvoorbeeld belangrijk welke universiteiten er in de buurt zijn en of het centrum gemakkelijk te bereiken is, terwijl jonge gezinnen meer interesse hebben in scholen, kinderopvang, sportvoorzieningen of speelvoorzieningen in de buurt.  

Voor de meeste mensen is daarnaast bereikbaarheid van de woning erg van belang. Vertel daarom welke ov-punten en uitvalswegen er in de buurt zijn. 

Aan expats verhuren

Ben je van plan je bij de verhuur van jouw woning ook te richten op expats? Dan is het handig om de tekst niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels te schrijven. De Engelse tekst kan dan onder de Nederlandse tekst geplaatst worden. Je kunt er ook voor kiezen om de tekst alleen in het Engels te schrijven. 

Opbouw van de advertentietekst

Naast wat er wel en juist niet in de advertentietekst moet, is het ook handig om te weten hoe je een goede advertentietekst nu precies opbouwt. Begin de tekst altijd met een korte introductie van de woning. Zo heeft de potentiële huurder snel een goed beeld van de woning. Vertel daarna iets over de indeling van de woning en de buurt waarin de woning gelegen is. Sluit af met praktische informatie die belangrijk is voor de huurder. Voeg tot slot een zin aan de tekst toe waarin staat dat aan de advertentietekst geen rechten kunnen worden ontleend. Zo voorkom je later vervelende misverstanden. 

Voorbeeldtekst

Om je wat op weg te helpen vind je hieronder een voorbeeld van een pakkende advertentietekst:

Prachtig 3-kamer appartement aan de Lijnbaansgracht, in het hart van de Jordaan. Het appartement heeft een oppervlakte van 92m2 en beschikt over een balkon. De woning is gebouwd in 1977 en in zeer goede staat. Ook is het appartement stijlvol gemeubileerd, waardoor je het zo kunt betrekken!  De bereikbaarheid van de woning is goed. Op loopafstand liggen diverse supermarkten, andere winkels en restaurants. Ook bevinden zich bus-en tramhaltes in de buurt. 

Indeling: Je komt binnen via de gezamenlijke entree van het nette appartementencomplex. Het appartement is gelegen op de tweede verdieping en bestaat zelf uit twee woonlagen. De ruime woonkamer met veel lichtinval grenst aan de met oven en vaatwasser uitgeruste keuken. Via de keuken heb je toegang tot het balkon welke gelegen is op het Zuid-Westen. Op de tweede woonlaag bevinden zich twee ruime slaapkamers en een badkamer welke voorzien is van een inloopdouche, ligbad, wastafel en toilet. 

Omgeving: De Jordaan is gelegen in het centrum van Amsterdam. Met de vele restaurants, cafés, bezienswaardigheden en de winkels in de 9 straatjes is de buurt zeer levendig. De woning is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is mogelijkheid tot parkeren van 1 auto op de parkeerplaats die bij het appartement hoort. 

Overige informatie:

 • De huurprijs bedraagt €1250,- per maand inclusief gas, water en licht. 
 • De borg bedraagt 1 maand huur. 
 • De woning is per direct beschikbaar voor minimaal 3 maanden.