1,7 miljoen unieke bezoekers per maand
Gratis & snel geregeld
Reacties direct in je inbox

Snel woonruimte verhuren, gratis en voor niets

Uw huis verhuren via Huurwoningen is niet alleen doeltreffend, maar ook helemaal gratis. Of u nu een appartement, kamer, garage of woning verhuren wilt, plaats eenvoudig en gratis een advertentie voor uw te verhuren woonruimte en word dezelfde dag nog gevonden door duizenden woningzoekenden.

U ontvangt automatisch contactgegevens van geïnteresseerden, zodat u direct afspraken voor bezichtigingen, contracten en dergelijke kunt maken met potentiële huurders.

Bent u makelaar?

Dan kunt u eenvoudig en geheel kosteloos uw volledige woningaanbod op ons woningnetwerk plaatsen.

Meer informatie

Het kenniscentrum voor woningverhuur

in ontwikkeling

Als je zelf je woning wilt verhuren komt daar best wat bij kijken. Het kan lastig zijn daarin een weg te vinden. Huurwoningen geeft daarom tips, tricks en alle handvatten die nodig zijn om dit soms ingewikkelde pad helemaal zelf te bewandelen.

Oriëntatie verhuur

Wanneer is het verhuren van een woning rendabel? Hoe zit het met wetgeving? Wat voor soort huurcontracten bestaan er eigenlijk? Deze eerste fase is misschien wel de meest belangrijke fase. Wij loodsen je erdoorheen.

Woning plaatsen

Je hebt besloten zelf een woning te verhuren. Hoe ga je de woning adverteren en waar moet een goede woningadvertentie aan voldoen? Huurwoningen.nl geeft tips!

Vind de juiste huurder

Het selecteren van een goede huurder kan lastig zijn. Waar moet je op letten? Welke gegevens kan je opvragen en wat mag je - omwille van privacy - niet opvragen? We leggen het je uit.

Huurcontract en sleuteloverdracht

Het opstellen van een goede huurovereenkomst is van essentieel belang. In deze fase leggen we je uit waar een huurovereenkomst aan moet voldoen en hoe je jouw huurwoning goed overdraagt.

Beheer

Als je woning eenmaal verhuurd is zijn er nog genoeg zaken waar je als verhuurder rekening mee moet houden. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het oplossen van gebreken? Ook in deze laatste fase bieden we je de nodige handvatten!

Een huis verhuren: alles wat u moet weten

Uw huis verhuren kan een heel goed idee zijn, zeker wanneer het te koop staat en u met dubbele woonlasten te maken heeft. Maar waar moet u beginnen en wat komt er allemaal kijken bij het verhuren van uw woning? Lees hier alle voor- en nadelen, de benodigde stappen en het antwoord op veelgestelde vragen.

De voor- en nadelen van een huis verhuren

Het is verstandig om eerst een goede afweging te maken van de voor- en nadelen die het verhuren van uw woning of andere soort (woon)ruimte met zich meebrengt.

Voordelen

 • U ontvangt iedere maand huurinkomsten
 • U kunt gemeentelijke belastingen en heffingen (bijvoorbeeld voor rioolrecht) doorberekenen aan de huurder
 • Uw eigenwoningforfait vervalt
 • De woning die u verhuurt is voorzien van sociale controle, wordt verwarmd en loopt minder kans op vandalisme
 • Indien het te verhuren huis te koop staat: een bewoond huis is gemakkelijker te verkopen dan een onbewoond huis
 • In het laatste geval is ook uw onderhandelingspositie ten opzichte van een potentiële koper sterker: er is immers minder haast bij de verkoop van de woning

Nadelen

 • U loopt het risico dat de huur niet (op tijd) wordt betaald
 • U heeft te maken met eventuele bemiddelingskosten van een verhuurmakelaar voor het verhuren van uw huis
 • De mogelijkheid bestaat dat er niet netjes met uw woning wordt omgegaan, of dat er (verborgen) schade is aan het einde van de verhuurperiode
 • Indien het huis te koop staat, heeft u geen controle over de staat van de woning tijdens een verkoopbezichtiging
 • De eventuele hypotheekrente is niet meer aftrekbaar
 • Er kan onenigheid ontstaan met de huurder wanneer deze de verhuurde woning niet wil verlaten bij verkoop

Verhuur uw huis in 5 stappen

Stap 1: Zet de te verhuren woning goed in de markt

Als verhuurder is het verstandig om goed na te denken over de volgende punten en deze duidelijk in uw advertentie te formuleren:

 • De afmetingen, locatie en alle overige eigenschappen van het te verhuren huis moeten duidelijk op een rijtje worden gezet. Ook goede foto’s zijn uiteraard heel belangrijk.
 • Hoe compleet wilt u het huis opleveren? Wanneer u de woning tijdelijk verhuren wilt, is het bijvoorbeeld verstandig deze op zijn minst volledig gestoffeerd aan te bieden.
 • Bepaal uw eisen aan de potentiële huurder; hier kan ook een inkomenseis bij horen.
 • De huurprijs is tegenwoordig vrij te bepalen door de verhuurder. Een reële huurprijs is afhankelijk van de eigenschappen van het huis: het zogenaamde puntensysteem (woningwaarderingsstelsel van de Rijksoverheid) is een goed uitgangspunt om de maximale huurprijs voor een woning te berekenen. Ook de huidige marktsituatie heeft invloed op de huurprijs: vergelijk de prijs die u wilt vragen met het prijspeil van overige huurwoningen in de omgeving.
 • Het vragen van een borgsom is zeer gebruikelijk wanneer u een huis verhuurt. Meestal is deze gelijk aan één maand huur, maar wanneer u de woning helemaal gemeubileerd oplevert, is het logisch dat u een hoger borgbedrag vraagt.

Stap 2: Bezichtiging door potentiële huurders

Zodra er geïnteresseerde potentiële huurders zijn die voldoen aan uw eisen, kunt u een bezichtigingsafspraak plannen. Zorg ervoor dat de te verhuren woning er netjes en verzorgd uitziet. Tijdens deze bezichtiging kunt u meteen een goede inschatting maken van de eventuele huurder: u verhuurt uw huis immers wel graag aan iemand waar u een goed gevoel bij heeft.

Stap 3: Controleer de nieuwe huurder

Check voordat u afspraken maakt met een nieuwe huurder voor alle zekerheid zijn of haar identiteit, woonverleden en kredietwaardigheid. Zo bent u er zeker van dat u niet met een wanbetaler of illegale bewoner te maken heeft. Maakt u gebruik van een bemiddelende verhuurmakelaar die aangesloten is bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars)? Dan zal deze zeer waarschijnlijk een deskundige NVM Woontoets uit laten voeren. Ook verhuurbemiddelaars die niet bij NVM zijn aangesloten, zullen gebruikmaken van de nodige controles.

Stap 4: Maak goede afspraken

Als alles in orde is inspecteert u de huurwoning samen met de nieuwe huurder en stelt u een duidelijk inspectierapport op van het te verhuren huis. Dit rapport geeft een duidelijk overzicht van de staat waarin de woonruimte wordt opgeleverd. Als de huurder hiermee akkoord gaat, wordt vervolgens ook een lijst met over te nemen objecten opgesteld. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld vloeren en gordijnen, maar ook om meubels en overige inventaris.

Stap 5: Huurcontract en sleuteloverdracht

Het contract bestaat bij het verhuren van een huis over het algemeen uit een standaardgedeelte, aangevuld met eventuele bijzondere bepalingen. Onderdelen van dit huurcontract zijn onder andere de tijdsperiode waarin het huis wordt verhuurd, de huurprijs en betaling hiervan, de gang van zaken bij schade, verantwoordelijkheden van zowel de huurder als verhuurder (bijvoorbeeld met betrekking tot onderhoud) en regels omtrent de beëindiging van de huurovereenkomst. Zodra het huurcontract door beide partijen is ondertekend kan de sleuteloverdracht plaatsvinden en kan de huurder het huis betrekken.

Veelgestelde vragen over het verhuren van een huis

Niets: de inkomsten uit het verhuren van uw woning zijn onbelast en hoeven dus niet te worden opgegeven bij de Belastingdienst.
Nee, de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen zodra u uw huis gaat verhuren.
Het is verstandig om de hulp van een bemiddelende verhuurmakelaar in te schakelen. Deze kan u van de benodigde adviezen voorzien om op een verantwoorde manier uw huis te verhuren. Zo helpt een verhuurmakelaar bij het opstellen van contracten en heeft deze inzicht in de marktsituatie en vaak veranderende wetgeving. Ook kan de makelaar de potentiële huurder deskundig screenen op identiteit, woonverleden en kredietwaardigheid. De bemiddelingskosten kunnen verschillen; vraag dus bij meerdere verhuurmakelaars een offerte aan.
Omdat u als verhuurder eigenaar bent van het huis, blijven ook de aanwezige opstal- en schadeverzekeringen op uw naam staan. Het is wel belangrijk om de verzekeraar op de hoogte te stellen dat u de woning gaat verhuren, in sommige gevallen zal naar aanleiding hiervan een kleine premieverhoging plaatsvinden.
Als de huurder niet betaalt en het u niet lukt om de reden hiervan te achterhalen, dient u de huurder een aangetekende brief te versturen met de vraag het openstaande bedrag alsnog te betalen. Als de huurder van de woning hier niet op reageert, kan de huurovereenkomst door de rechter ontbonden worden als gevolg van wanprestatie van de huurder.
In principe kunt u de huurprijs alleen wijzigen bij een nieuw contract met een nieuwe huurder. Wel is het bij een bestaand huurcontract mogelijk om de huurprijs eenmaal per jaar te verhogen: voor de jaarlijkse huurverhoging van een huurwoning in de particuliere sector geldt geen maximumpercentage, tenzij er een indexeringsclausule is opgenomen in het huurcontract. In het laatste geval is de jaarlijkse huurverhoging al aan het begin van de huurovereenkomst vastgelegd. Naast de jaarlijkse huurverhoging, is een tussentijdse huurverhoging na verbetering van de woning toegestaan.
Dat kunt u zelf bepalen en eventueel overleggen met de potentiële huurder van de woning. In het geval van tijdelijke huur is het aan te raden de woonruimte op zijn minst gestoffeerd op te leveren, omdat tijdelijke huurders niet graag zullen willen investeren in het stofferen van een woonverblijf voor de kortere termijn. Verhuurt u het huis aan een expat, dan is het gebruikelijk om de verhuurde woning geheel gemeubileerd en inclusief inventaris op te leveren.
Kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit en water, het liftgebruik en de schoonmaak van algemene ruimtes kunnen onder de servicekosten vallen. Ook kan bij gemeubileerde of gestoffeerde verhuur een percentage van de verkoopwaarde van de materialen worden meegerekend. 20 procent per jaar is in zo’n geval gebruikelijk. Belastingen en heffingen (bijvoorbeeld voor rioolrecht) kunnen niet in de servicekosten worden opgenomen. Wel kunnen deze buiten de servicekosten om aan de huurder doorberekend worden.
Uw huis verhuren of er zelf in wonen: waar u ook voor kiest, als eigenaar van de woning moet u zelf aan de (betalings)eisen van de VvE voldoen. De kosten hiervoor kunnen eventueel in de huurprijs meegenomen worden. Wanneer de opstalverzekering door de VvE is geregeld, moet de verzekeraar via de VvE geïnformeerd worden dat de woning verhuurd is.
Onderverhuren is alleen toegestaan wanneer u dit als eigenaar expliciet in het huurcontract op laat nemen. Staat er in het huurcontract niets over onderverhuren vermeld, dan mag een huurwoning niet onderverhuurd worden.
Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd is bindend voor zowel de huurder als verhuurder en kan niet tussentijds beëindigd worden. De huurder moet tot aan het einde van het contract betalen voor de huurwoning, ook als hij of zij het huis vóór deze tijd verlaat. De huurwet beschermt de huurder in die zin dat deze niet zomaar gedwongen kan worden de gehuurde woning te verlaten: een tijdelijk huurcontract wordt op de einddatum niet automatisch ontbonden maar moet volgens de regels officieel beëindigd worden.
Straat en plaats

Waarom Huurwoningen?

 • 1,7 miljoen unieke bezoekers per maand
 • Betaal niets, ongeacht de looptijd van uw plaatsing
 • Plaats uw woning eenvoudig en snel
 • Ontvang reacties direct in uw e-mail

Bent u makelaar?

Dan kunt u eenvoudig en geheel kosteloos uw volledige woningaanbod op ons woningnetwerk plaatsen.

Meer informatie