Hoeveel belasting betaal ik over de huuropbrengst?
Niets: de inkomsten uit het verhuren van uw woning zijn onbelast en hoeven dus niet te worden opgegeven bij de Belastingdienst.
Behoud ik mijn hypotheekrenteaftrek?
Nee, de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen zodra u uw huis gaat verhuren.
Is er bemiddeling nodig bij het verhuren van mijn huis?
Het is verstandig om de hulp van een bemiddelende verhuurmakelaar in te schakelen. Deze kan u van de benodigde adviezen voorzien om op een verantwoorde manier uw huis te verhuren. Zo helpt een verhuurmakelaar bij het opstellen van contracten en heeft deze inzicht in de marktsituatie en vaak veranderende wetgeving. Ook kan de makelaar de potentiële huurder deskundig screenen op identiteit, woonverleden en kredietwaardigheid. De bemiddelingskosten kunnen verschillen; vraag dus bij meerdere verhuurmakelaars een offerte aan.
Welke woonverzekeringen moet ik handhaven?
Omdat u als verhuurder eigenaar bent van het huis, blijven ook de aanwezige opstal- en schadeverzekeringen op uw naam staan. Het is wel belangrijk om de verzekeraar op de hoogte te stellen dat u de woning gaat verhuren, in sommige gevallen zal naar aanleiding hiervan een kleine premieverhoging plaatsvinden.
Wat als de huurder niet betaalt?
Als de huurder niet betaalt en het u niet lukt om de reden hiervan te achterhalen, dient u de huurder een aangetekende brief te versturen met de vraag het openstaande bedrag alsnog te betalen. Als de huurder van de woning hier niet op reageert, kan de huurovereenkomst door de rechter ontbonden worden als gevolg van wanprestatie van de huurder.
Wanneer kan ik de huurprijs wijzigen?
In principe kunt u de huurprijs alleen wijzigen bij een nieuw contract met een nieuwe huurder. Wel is het bij een bestaand huurcontract mogelijk om de huurprijs eenmaal per jaar te verhogen: voor de jaarlijkse huurverhoging van een huurwoning in de particuliere sector geldt geen maximumpercentage, tenzij er een indexeringsclausule is opgenomen in het huurcontract. In het laatste geval is de jaarlijkse huurverhoging al aan het begin van de huurovereenkomst vastgelegd. Naast de jaarlijkse huurverhoging, is een tussentijdse huurverhoging na verbetering van de woning toegestaan.
Hoe moet ik mijn te verhuren huis opleveren?
Dat kunt u zelf bepalen en eventueel overleggen met de potentiële huurder van de woning. In het geval van tijdelijke huur is het aan te raden de woonruimte op zijn minst gestoffeerd op te leveren, omdat tijdelijke huurders niet graag zullen willen investeren in het stofferen van een woonverblijf voor de kortere termijn. Verhuurt u het huis aan een expat, dan is het gebruikelijk om de verhuurde woning geheel gemeubileerd en inclusief inventaris op te leveren.
Welke servicekosten kan ik in rekening brengen?
Kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit en water, het liftgebruik en de schoonmaak van algemene ruimtes kunnen onder de servicekosten vallen. Ook kan bij gemeubileerde of gestoffeerde verhuur een percentage van de verkoopwaarde van de materialen worden meegerekend. 20 procent per jaar is in zo’n geval gebruikelijk. Belastingen en heffingen (bijvoorbeeld voor rioolrecht) kunnen niet in de servicekosten worden opgenomen. Wel kunnen deze buiten de servicekosten om aan de huurder doorberekend worden.
Hoe ga ik met de Vereniging van Eigenaren om?
Uw huis verhuren of er zelf in wonen: waar u ook voor kiest, als eigenaar van de woning moet u zelf aan de (betalings)eisen van de VvE voldoen. De kosten hiervoor kunnen eventueel in de huurprijs meegenomen worden. Wanneer de opstalverzekering door de VvE is geregeld, moet de verzekeraar via de VvE geïnformeerd worden dat de woning verhuurd is.
Mag de huurder mijn woning onderverhuren?
Onderverhuren is alleen toegestaan wanneer u dit als eigenaar expliciet in het huurcontract op laat nemen. Staat er in het huurcontract niets over onderverhuren vermeld, dan mag een huurwoning niet onderverhuurd worden.
Welke rechten hebben de huurder en verhuurder?
Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd is bindend voor zowel de huurder als verhuurder en kan niet tussentijds beëindigd worden. De huurder moet tot aan het einde van het contract betalen voor de huurwoning, ook als hij of zij het huis vóór deze tijd verlaat. De huurwet beschermt de huurder in die zin dat deze niet zomaar gedwongen kan worden de gehuurde woning te verlaten: een tijdelijk huurcontract wordt op de einddatum niet automatisch ontbonden maar moet volgens de regels officieel beëindigd worden.