Huurprijsindicatie, wat is dat?

De huurprijsindicatie is een schatting van de reële huurprijs van een woning, die huurders en verhuurders houvast geeft bij het bepalen van een passende huurprijs. De huurprijsindicatie is geen officiële waardebepaling, maar kan worden gebruikt als uitgangspunt voor het bepalen van een redelijke prijs. Huurwoningen raadt aan om naast de huurprijsindicatie gebruik te maken van aanvullende informatiebronnen, zoals de expertise van een (lokale) makelaar.

De huidige versie van de huurprijsindicatie wordt voortdurend doorontwikkeld. Op dit moment is de gemiddelde afwijking van de schattingen zo’n 13%.

Veelgestelde vragen over de huurprijsindicatie:

Hoe wordt de huurprijsindicatie bepaald?

Voor de huurprijsindicatie maakt Huurwoningen gebruik van een database met ruim 65.000 woningen. Op basis van een uitgebreide set aan gegevens berekenen wij de reële huurprijs van de woning. Hiervoor gebruiken we variabelen als woonoppervlakte, buurt, aantal kamers, aanwezigheid van een tuin of balkon, etc.

Slim en objectief huurprijzen vergelijken

De huurprijsindicatie helpt je als huurder om te bepalen of de gevraagde huurprijs voor een woning reëel is. Bovendien kun je verschillende woningen (en de prijzen hiervan) objectiever vergelijken, doordat rekening wordt gehouden met extra factoren als ligging en buurt.

Wat heb je als verhuurder of makelaar aan de huurprijsindicatie?

De huurprijsindicatie biedt verhuurders en verhuurmakelaars de mogelijkheid om op objectieve wijze een geschikte prijs te bepalen voor een woning. Daarbij kunnen zij de huurprijsindicatie gebruiken om voor de (potentiële) huurder inzichtelijk te maken waarom bijvoorbeeld twee gelijk uitziende woningen toch in huurprijs verschillen.

Waarom hebben sommige woningen geen huurprijsindicatie?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom voor een bepaalde woning geen huurprijsindicatie kan worden gegeven. Mogelijk is de woonoppervlakte te klein (woningen kleiner dan 60m2 worden niet meegenomen in de berekening) of is er te weinig informatie beschikbaar over de woning (niet alle aanbieders verstrekken voldoende gegevens over een woning).