Makelaars bemiddelen bij de koop, verkoop, huur en/of verhuur van woningen. Vroeg of laat zullen de meeste mensen met ze te maken krijgen, of het nu gaat om aankoop-, verkoop- of verhuurmakelaars. Natuurlijk kun je zelf een huis kopen, zonder daarbij een makelaar in te schakelen, maar grote kans dat je dan alsnog met een verkoopmakelaar te maken krijgt die de onderhandeling voor de andere partij voert.

Verkoopmakelaar

Maar wat doet een makelaar nu precies? Dat verschilt: een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de woning zo goed mogelijk (lees: voor de juiste prijs) verkocht wordt. Hij behartigt de belangen van de verkoper. Zo zal hij dus vooral proberen een zo hoog mogelijke verkoopprijs uit de onderhandelingen te slepen. En vertelt hij de koper waarschijnlijk vooral wat in het belang is van de verkoper. Wees dus enigszins op je hoede bij het kopen van een woning en probeer waar nodig door te vragen. Een verkoopmakelaar probeert de woning in het algemeen zo zonnig mogelijk te presenteren, dus ook de foto's en de advertenties voor de woning laten wellicht een vertekend beeld zien.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar handelt logischerwijs in het belang van de koper. Hij zal dus juist proberen de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden. De meeste aankoopmakelaars weten hoe ze moeten onderhandelen. Is dit niet jouw sterke punt, dan kan het verstandig zijn om een makelaar in de arm te nemen.

Verhuurmakelaar

Natuurlijk kan je ook bij het huren of verhuren van een woning een makelaar inschakelen. Deze kan de woning te huur aanbieden, is in staat potentiële huurders te bereiken en weet waar op gelet moet worden (bijvoorbeeld bij het opstellen van een huurcontract). De makelaar kent de huurmarkt en weet vaak precies welke mogelijkheden er zijn voor zowel huurders als verhuurders.

Marktkennis

Over het algemeen kunnen makelaars veel voor je betekenen. Ze weten veel van de woningmarkt, kennen de trucjes van andere makelaars, weten wat er speelt en weten wat een huis waard is. Ze zien de details die de doorsnee koper of verkoper makkelijk kan hebben gemist. Daarom kan het een wijze keuze zijn om een makelaar in te schakelen.

Veelgestelde vragen over makelaars:

We hebben enkele veelgestelde vragen over makelaars voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

 • Wat doet een makelaar precies?

  Een makelaar staat kopers, verkopers, huurders en verhuurders bij in het huren, verhuren, kopen of verkopen van een woning.

 • Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

  Een aankoopmakelaar staat een koper van een woning bij in het gehele proces van zoeken naar een woning en het onderhandelen met de verkoper tot het afsluiten van een koopcontract. Een verkoopmakelaar staat juist de verkoper bij in het zo goed mogelijk verkopen van de woning.

 • Wat is een verhuurmakelaar?

  Een verhuurmakelaar staat een verhuurder bij in de zoektocht naar de juiste huurder van zijn huurwoning.

 • Wat zijn de voordelen van een makelaar?

  Een makelaar kent de woningmarkt, kan meestal goed onderhandelen en weet als het goed is veel over de waarde van woningen. Hij of zij weet wat er speelt in de huizenmarkt en kan daardoor vaak beter beslissingen nemen bij het huren, verhuren, kopen of verkopen van een woning.

 • Moet ik een makelaar inschakelen bij het huren van een woning?

  Nee, het is zeker niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Wanneer je denkt dat je het zonder makelaar af kunt, dan kun je beslissen het zelf te doen.