De meeste mensen die een huis gaan huren, verhuren, kopen of verkopen krijgen te maken met een makelaar.

Wat doet een makelaar?

Makelaars bemiddelen bij de koop, verkoop, huur en/of verhuur van woningen. Natuurlijk kun je zelf een huis kopen of huren zonder daarbij een makelaar in te schakelen, maar de kans is groot dat je alsnog met een makelaar te maken krijgt die de belangen van de andere partij behartigt. onderhandeling voor de andere partij voert.

Verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld om ervoor te zorgen dat een woning zo goed mogelijk verkocht wordt. Hij behartigt de belangen van de verkoper. Zo zorgt hij ervoor dat de woning aantrekkelijk wordt gepresenteerd en onder de aandacht komt van potentiële kopers. Ook houdt hij bezichtigingen en doet de onderhandelingen. Omdat een verkoopmakelaar handelt in het belang van de verkoper, zal er in de meeste gevallen worden geprobeerd een zo hoog mogelijke prijs voor de woning te krijgen.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar handelt in het belang van de koper. Hij helpt de koper met het vinden van geschikte woningen en geeft advies. Ook doet een aankoopmakelaar vaak de onderhandelingen met de verkopende partij. Als onderhandelen niet je sterkste punt is, kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen.

Verhuurmakelaar

Natuurlijk kan je ook bij het verhuren van een woning een makelaar inschakelen. Deze kan de woning te huur aanbieden, is in staat potentiële huurders te bereiken en weet waar op gelet moet worden (bijvoorbeeld bij het opstellen van een huurcontract). De verhuurmakelaar kent de huurmarkt en weet vaak precies welke mogelijkheden er zijn voor verhuurders.

Aanhuurmakelaar

Een aanhuurmakelaar wordt ingeschakeld door de huurder voor het vinden van geschikte woonruimte en het regelen van zaken die hierbij komen kijken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het controleren van de voorwaarden. Zeker in de huidige huurmarkt is snel handelen en bovenop het nieuwste aanbod zitten nodig. Een aanhuurmakelaar neemt dit uit handen. Door de expertise die een aanhuurmakelaar heeft kan hij huurders ook behoeden voor het nemen van onverstandige beslissingen en helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wat zijn de voordelen van een makelaar?

Over het algemeen kunnen makelaars veel voor je betekenen. Ze weten veel van de woningmarkt, hebben een groot netwerk, weten wat er speelt en weten wat een huis waard is. Ze zien details die een ander makkelijk kan missen. Daarom kan het een wijze keuze zijn om een makelaar in te schakelen. Hij of zij kan vaak helpen bij het nemen van de juiste beslissingen bij het huren, verhuren, kopen of verkopen van een woning.

Is het verplicht om een makelaar in te schakelen?

Nee, het is zeker niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Wanneer je denkt dat je het zonder makelaar af kunt, dan kun je beslissen alles in eigen hand te houden.