Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten voor wanneer je in een juridisch conflict komt en bijstand nodig hebt van een jurist of advocaat.

Een rechtsbijstandverzekering kan betrekking hebben op verschillende onderwerpen, waaronder ‘wonen’. Raak je in een conflict, dan krijg je via je rechtsbijstandverzekering juridische en financiële hulp, bijvoorbeeld wanneer de zaak voor een rechter moet komen. Ook als huurder van een huurwoning is een rechtsbijstandverzekering nuttig. Krijg je onenigheid met je huisbaas of verhuurder, komt de verhuurder zijn afspraken niet na en ben jij daar de dupe van of heb je ruzie met de buren over de schutting? Of heeft de verhuurder het dak van jouw woning niet goed onderhouden en is er daardoor lekkage ontstaan? Het zijn allemaal voorbeelden van momenten waarop een rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt.

De meeste verzekeraars hebben een eigen team van juristen dat jou helpt je gelijk te halen in het conflict, maar het kan ook dat de kosten voor een advocaat vergoed worden.

Kosten van de rechtsbijstandverzekering

Verdien je minder dan €2.930 bruto per maand inclusief vakantietoeslag? Dan kan het zijn dat je financiële steun krijgt van de overheid wanneer je rechtsbijstand nodig hebt. In dat geval is het niet per se nodig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je kunt ook altijd gratis juridisch advies inwinnen bij een juridisch loket of een rechtswinkel.

Veelgestelde vragen over de rechtsbijstandverzekering:

We hebben een aantal vragen over rechtsbijstandverzekeringen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

Wat is rechtsbijstand?

Rechtsbijstand is juridische hulp bij conflicten. Dit kan van toepassing zijn op verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld verkeersconflicten, woonconflicten en arbeidsconflicten.

Welke rechtsbijstandverzekering is voor mij als huurder van belang?

Er zijn veel verschillende verzekeraars die een rechtsbijstandverzekering aanbieden, waarbij je kunt kiezen uit verschillende rubrieken of modules. Voor huurders is de rubriek ‘wonen’ of een benaming die daarop lijkt van belang. Je kunt rechtsbijstandverzekeringen vergelijken om te kijken welke verzekeraar de beste voorwaarden of de goedkoopste verzekering aanbiedt.

Wat zijn de voordelen van een rechtsbijstandverzekering?

Wanneer je een jurist of een advocaat in de hand moet nemen of wanneer je een conflict voor de rechter wil laten komen, kost dit al gauw veel geld. Met een rechtsbijstandverzekering betaal je maandelijks premie, maar zal je nooit voor onvoorziene juridische kosten komen te staan.

Wat zijn de nadelen van een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering betekent niet dat je automatisch gelijk krijgt of dat je conflict altijd wordt behandeld: als er niet genoeg vertrouwen is dat de zaak gewonnen kan worden, wordt deze soms niet behandeld. Daarnaast werken de meeste verzekeraars met een wachttijd, wat betekent dat lopende conflicten niet onder een nieuw afgesloten verzekering vallen.