Wel of geen aanhuurmakelaar inschakelen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij!

Veel mensen weten niet van het bestaan van een aanhuurmakelaar, maar er eentje inschakelen kan erg handig zijn als je op zoek bent naar een huurwoning. In tegenstelling tot een verhuurmakelaar die de verhuurder helpt zijn woning te verhuren, helpt een aanhuurmakelaar jou als huurder om een huurwoning te vinden. Precies andersom dus. Bovendien kan een aanhuurmakelaar je ook helpen bij vele andere zaken die bij het huren van een woning komen kijken. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van een aanhuurmakelaar voor je op een rijtje!

Helpen bij het zoeken

Zoals gezegd, ten eerste kan een aanhuurmakelaar je helpen met het vinden van een huurwoning. Hierbij kijkt hij naar jouw budget en wat je wensen zijn qua buurt, grootte en voorzieningen. Een aanhuurmakelaar zal zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen en behoeften. Wanneer een aanhuurmakelaar een huurwoning heeft gevonden die bij jouw wensen past en vervolgens een verhuurmakelaar belt om een bezichtiging in te plannen, zal de verhuurmakelaar jou als potentiële huurder meteen serieus nemen. Deze verhuurmakelaar weet namelijk dat jij als huurder professionele hulp hebt ingeschakeld bij het vinden van een woning en dat jij het zoeken dus zeer serieus neemt.

Bezichtigingen inplannen en je bijstaan

Naast dat een aanhuurmakelaar je kan helpen met het zoeken van een huurwoning, kan hij je ook helpen met het inplannen van een bezichtiging. Het is heel slim om een aanhuurmakelaar mee te nemen naar een bezichtiging, omdat hij of zij veel verstand heeft van woningen en ook de juiste vragen kan stellen aan de verhuurder. Eventueel kan een aanhuurmakelaar ook met de verhuurder onderhandelen over bijvoorbeeld een lagere huurprijs vanwege gebreken aan de woning of verbeteringen die in de woning gedaan moeten worden. En kun jij vanwege je werktijden niet zelf bij de bezichtiging aanwezig zijn, dan kan jouw aanhuurmakelaar de bezichtiging voor jou doen en foto’s en video’s voor jou maken en ga je bij interesse mee met de tweede bezichtiging.

Controle en contract

Een aanhuurmakelaar controleert ook de verhuurder of eigenaar van de huurwoning op belangrijke zaken, zodat de verhuur zo prettig mogelijk verloopt. Verder kan een aanhuurmakelaar een contract opstellen of het door de verhuurmakelaar aangeboden contract aanpassen op jouw wensen en controleren op fouten, zodat het zeker is dat ook jouw belangen als huurder zijn behartigd en alles in lijn is met de wet.

Voorzieningen

Voorzieningen, zoals Wi-Fi, gas, water, elektra, televisie en telefoon kunnen door een aanhuurmakelaar worden geregeld indien dit niet al bij de huur inbegrepen is. Ook zorgt hij er dan voor dat alles in je huurwoning wordt aangesloten en werkt op de dag dat jij verhuist. Een aanhuurmakelaar kan ervoor zorgen dat jij het beste pakket krijgt dat bij jouw wensen past.

Overdracht

Tot slot zorgt een aanhuurmakelaar ervoor dat de overdracht en verhuizing goed verloopt. Hij kan eventueel vooraf een lijst opstellen met alle dingen die nog nodig zijn in de huurwoning of juist welke spullen er niet nodig zijn en door de verhuurder verwijderd kunnen worden. Voordat de verhuizing plaatsvindt, zal een aanhuurmakelaar de huurwoning inspecteren, de staat van de huurwoning controleren en dit in een inspectierapport vastleggen zodat aan het einde van de huurperiode ook duidelijk is hoe jij de woning weer moet achterlaten en er dus geen misverstanden ontstaan over de oplevering en de borg. Ook kan hij bij aanvang van de huurovereenkomst een inventarislijst opmaken met daarop alle in de huurwoning aanwezige spullen van de verhuurder.

Kosten

Een aanhuurmakelaar is natuurlijk niet gratis is. De kosten van een aanhuurmakelaar zijn vaak 8% van de jaarhuur oftewel ongeveer een maand huur exclusief BTW. Vaak werken aanhuurmakelaars op ‘no cure, no pay’ basis. Dit betekent dat wanneer de aanhuurmakelaar geen woning voor je vindt, jij ook niet hoeft te betalen.

Een aanhuurmakelaar kan je dus helpen bij het vinden van een huurwoning en alle zaken die daarbij komen kijken. Dit scheelt jou als huurder veel nadenkwerk, stress, tijd en geregel. En wil je toch geen gebruik maken van een aanhuurmakelaar of wil je eerst zelf een huurwoning vinden en dan wellicht kijken of je een aanhuurmakelaar inschakelt, dan kun je lekker uit de voeten op onze website. Wij stellen je in staat om alle huurwoningen op onze website te filteren op alle zaken die voor jou belangrijk zijn. Ga jij dus toch liever zelf op zoek naar een leuke huurwoning? Bekijk dan onze gemeubileerde huurwoningen en gestoffeerde huurwoningen hier!

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook