Een bestaande woning wil zeggen: een woonhuis dat, in tegenstelling tot nieuwbouw, al bewoond wordt of is geweest. Dit houdt in dat je bij het kopen van de woning te maken hebt met kosten koper (k.k.), in plaats van dat de woning vrij op naam staat (v.o.n.) zoals bij een nieuwbouwwoning het geval is.

Bestaande bouw of nieuwbouw?

Kiezen voor bestaande bouw of nieuwbouw is vooral een kwestie van smaak. De één valt voor de sfeer van de een oudere woning, terwijl de ander het juist heerlijk vindt om alles nieuw te hebben. Een ander verschil heeft betrekking op de oplevering van het huis: bij bestaande bouw kun je de woning vaak al snel betrekken, terwijl het bij nieuwbouw kan voorkomen dat je een jaar of langer moet wachten tot de oplevering van de woning een feit is.

Bestaande woning huren

Natuurlijk is het mogelijk direct een goed overzicht te krijgen van alle beschikbare woningen. Klik op bestaande woning voor het volledige overzicht van huurwoningen.

Veelgestelde vragen over bestaande bouw:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over bestaande woningen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

Wat wordt er verstaan onder bestaande bouw?
Een bestaande woning is een woning die reeds huurders heeft gehad of al enige tijd is opgeleverd. Het kan dus wel zijn dat je de eerste huurder bent terwijl de woning al enige tijd 'bestaat'.

Wat is het verschil tussen kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.)?
Onder kosten koper vallen de kosten die men maakt bij de overgang van eigendom van de woning. Deze kosten gelden voor de koper van de woning. Bij vrij op naam zijn deze juist voor de verkoper, denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en het inschrijven bij het Kadaster.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bestaande woning?
Het voordeel van bestaande woningen is de vaak korte wachttijd voor het betrekken van de woning. Nadeel is dat de staat van de woning minder kan zijn. Bij nieuwbouw is het voordeel dat alles nieuw is, dus dat betekent weinig onderhoud in de eerste jaren. Nadeel is de soms lange wachttijd tot oplevering.

Op welke kosten moet ik rekenen bij het kopen van bestaande bouw?
Overdrachtsbelasting, notariskosten en de inschrijvingskosten voor het Kadaster zijn standaardkosten die voorkomen bij bestaande bouw.