'Nieuwbouw' is een veelgehoord begrip in zowel de koop- als huursector. Het verwijst naar woningen die kort geleden zijn opgeleverd. Doorgaans spreekt men van 'nieuwbouw' tot drie jaar na oplevering van de woning, maar een vaststaande definitie is er niet. Over het algemeen zijn de bewoners van een nieuwbouwwoning ook de eerste bewoners van het huis. Wanneer er al mensen in het huis hebben gewoond, spreekt men van bestaande bouw. Veel huurders en kopers hebben een voorkeur voor één van tweeën.

Voor- en nadelen nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning kan zo haar voordelen hebben. De woning is tenslotte spiksplinternieuw, evenals alle voorzieningen. Dat betekent vaak een keuken die uitstekend functioneert, een badkamer die prima werkt en weinig tot geen onderhoudsklussen. Vaak worden hele wijken tegelijk uit de grond gestampt. Dit houdt in dat huurders in een nieuwe wijk terechtkomen met alle gemakken van dien. Een nadeel zou kunnen zijn dat er vaak nog verder gebouwd wordt in de wijk zelf of in de omliggende wijken. Dit kan soms leiden tot (kortstondige) overlast. Een ander nadeel is dat nieuwe woningen en wijken nog vaak gemoedelijkheid en sfeer missen. Maar voor veel mensen weegt dat niet op tegen de vele voordelen van een nieuwe woning.

Nieuwbouwwoning huren

Op Huurwoningen kan je heel eenvoudig een compleet overzicht aan nieuwbouwwoningen vinden die beschikbaar zijn voor huur. Kijk op nieuwbouwwoningen te huur en vind direct de nieuwbouwwoning die aan jouw wensen voldoet. Natuurlijk kan je ook op de site terecht voor bestaande woningen.

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwoning:

We hebben enkele veelgestelde vragen over nieuwbouwwoningen en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

  • Wat is een nieuwbouwwoning?

    Een nieuwbouwwoning is een woning die pas is opgeleverd. Men spreekt doorgaans over een nieuwbouwwoning tot drie jaar na oplevering van de woning.

  • Wat zijn de voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning?

    De voordelen zijn dat de woning helemaal nieuw is en daardoor weinig onderhoud nodig heeft. Een nadeel is dat de woning nog niet is bewoond, waardoor je soms uitstraling en sfeer in de woning mist. Ook kan het huren van een nieuwbouwwoning duurder zijn dan het huren van oudere woningen.