Bemiddelingskosten zijn kosten die door een bemiddelaar worden gerekend om de verhuurder en de huurder tot elkaar te brengen. Deze kosten dienen te worden betaald door de opdrachtgever van de bemiddelaar, bijvoorbeeld een huurder die een makelaar de opdracht geeft een passende woning te vinden. Vaak worden deze kosten verrekend door middel van een maand borg of een extra maand huur.

Contractkosten en administratiekosten

Bemiddelingskosten worden nog regelmatig verward met contractkosten of administratiekosten. Een bureau of makelaar mag de kosten in rekening brengen bij een huurder als opdracht is gegeven door de huurder tot het vinden van een bepaalde huurwoning en er een passende huurwoning is aangeboden aan de desbetreffende huurder. De kosten dienen volgens de wet redelijkerwijs overeen te komen met de geleverde diensten.

Veelgestelde vragen over bemiddelingskosten

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over bemiddelingskosten en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat wordt er verstaan onder bemiddelingskosten?
Bemiddelingskosten zijn kosten die je maakt als huurder of verhuurder bij het vinden van de juiste tegenpartij.

Zijn bemiddelingskosten altijd voor rekening van de huurder of verhuurder?
Een verhuurder mag de kosten doorgaans niet in rekening brengen bij de huurder. Bemiddelingsbureaus mogen dit uiteraard wel doen wanneer een huurder de opdracht heeft gegeven om een verhuurder te zoeken. De kosten kunnen dus voor beide partijen gelden, afhankelijk van de situatie.

Wat is het verschil tussen bemiddelingskosten, contractkosten en administratiekosten?
Contractkosten en administratiekosten zijn de kosten die een makelaar of bemiddelingsbureau maakt bij het opstellen van het contract en de administratieve handelingen die daarmee gepaard gaan.

Wat doet een bemiddelingsbureau precies?
Een bemiddelingsbureau zoekt in opdracht van een huurder of verhuurder de juiste tegenpartij. Deze bureaus kennen de huurmarkt heel goed en kunnen daardoor perfect inspelen op de wensen van zowel huurder als verhuurder.

Hoeveel wordt er doorgaans in rekening gebracht voor bemiddelingskosten?
Uiteraard verschilt dat per bureau of makelaar. Bovendien hangt het ook van af van de woning die verhuurd wordt. Maar het komt vaak voor dat de bemiddelingskosten in de vorm van één of twee maanden borg worden vergoed.