Een doorzonwoning was een veel voorkomende woning in de jaren '70 in Nederland. Een doorzonwoning heeft haar naam te danken aan het feit dat de woonkamer over de gehele diepte van de woning doorloopt. Zo heeft de woonkamer aan de voor- en achterkant een breed raam. De zon kan dus door de hele woonkamer schijnen, vandaar de naam doorzonwoning.

Opkomst doorzonwoning

De doorzonwoning was een bekend type woning en gold als een woning voor een doorsnee huishouden in de jaren '70. Er is zelfs een stripverhaal vernoemd naar het type huis: 'De familie Doorzon'. Vanaf de jaren '80 werd dit type woning minder gebouwd door de opkomst van woningen met breedplaatvloeren. Deze woningen waren veel smaller en veel dieper.

Indeling woning

De doorzonwoningen waren in het algemeen zo'n 6 meter breed en 7 tot 9 meter diep. Naast de woonkamer bevond zich doorgaans de hal met een gang naar de gesloten keuken en toilet en een trap naar de eerste verdieping. Op de eerste verdieping bevonden zich meerdere slaapkamers en een badkamer met douche.

Veelgestelde vragen over de doorzonwoning:

We hebben enkele veelgestelde vragen over doorzonwoningen op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

Wat is een doorzonwoning?
Een doorzonwoning is een woning met een woonkamer die over de gehele diepte van de woning doorloopt. De zon kan door de gehele woning schijnen, vandaar de naam doorzonwoning.

Wat zijn de voordelen van een doorzonwoning?
De doorzonwoning verschilt niet veel van een eengezinswoning of appartement. Het grote voordeel is dat er veel licht mogelijk is doordat de woonkamer in zijn geheel doorloopt van voor tot achter.