Een eengezinswoning is een woning die tevens het gehele pand vormt. Zoals de naam al aangeeft is deze woning bedoeld voor bewoning door één gezin. Voorbeelden van eengezinswoningen zijn rijtjeshuizen, vrijstaande woningen en twee-onder-één-kapwoningen. Een eengezinswoning is een zelfstandige woonruimte omdat alleen de bewoner het gebruikrecht heeft over alle voorzieningen in de woning zoals keuken en sanitaire voorzieningen.

Kenmerken woning

De woning heeft een paar vaste kenmerken. Zo is er geen woning onder of boven de eengezinswoning, wat betekent dat er dus geen onder- of bovenburen zijn. Een woningen waarbij dat wel het geval is, noemen we een maisonnette of appartement. Een bijkomend kenmerk van dit type huis is dat de woning aan de voorkant niet beschikt over een galerij of gedeeld gangpad, maar wel over een toegangspad of voortuin die uitkomt op de openbare weg. Verder is de woning traditioneel voorzien van een woonkamer op de begane grond, minimaal twee slaapkamers op eerste verdieping, een zolder en een keuken, badkamer en toilet die alleen door de bewoners worden gebruikt.

Veelgestelde vragen over de eengezinswoning:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over de eengezinswoning en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

Wat zijn de kenmerken van een eengezinswoning?
De belangrijkste kenmerken zijn dat er geen onder- of bovenburen zijn. Verder is er een voortuin of vooringang zonder galerij of gedeeld gangpad. Normaliter is op de begane grond de keuken en woonkamer en bevinden zich op op de eerste verdieping de badkamer en slaapkamers.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eengezinswoning?
Het voordeel is dat er geen boven- of onderburen zijn en dat je beschikt over een voor- en/of achtertuin. Een nadeel kan zijn dat de ingang aan de voorkant vrijwel direct aansluit op de openbare weg.