Wat is een eengezinswoning?

Een eengezinswoning is een woning die bedoeld is voor bewoning door één gezin of huishouden. Voorbeelden van eengezinswoningen zijn rijtjeshuizen, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Een eengezinswoning is altijd een zelfstandige woonruimte. Dat betekent dat alleen de bewoner(s) het gebruiksrecht heeft over alle voorzieningen in de woning.

Wat zijn de kenmerken van een eengezinswoning?

Een eengezinswoning heeft een aantal vaste kenmerken. Zo is een eengezinswoning altijd een volledig pand, dus zonder onder- of bovenburen. Woningen waarbij dat wel het geval is heten anders: die noemen we maisonnette of appartement.

Een bijkomend kenmerk van dit type huis is dat de woning aan de voorkant niet beschikt over een galerij of gedeeld gangpad, maar wel over een toegangspad of voortuin die uitkomt op de openbare weg. Verder is de woning traditioneel voorzien van een woonkamer op de begane grond, minimaal twee slaapkamers op eerste verdieping, een zolder en een keuken, badkamer en toilet die alleen door de bewoners worden gebruikt.

Eengezinswoningen in Nederland

In Nederland vind je relatief veel eengezinswoningen. Volgens het Centraal Bureau van de Statistieken bestaat ruim 64 procent van de totale woningvoorraad uit eengezinswoningen. In de noordelijke en zuidelijke provincies van ons land is dat aandeel zelfs nog hoger. In Drenthe bestaat ruim 81,5 procent van de woningen uit eengezinswoningen. Alleen in Zuid-Holland en Noord-Holland is het percentage eengezinswoningen lager dan het percentage meergezinswoningen.

Kijken we naar de verdeling tussen eigen woningen en huurwoningen, dan is er ook een duidelijk verschil te zien. Van alle eigen woningen in Nederland is 83,5 procent een eengezinswoning. Bij huurwoningen ligt dat percentage een stuk lager. Daar is slechts 38,3 procent een eengezinswoning.