Huur je een woning? Dan is het zeer verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je alle roerende zaken in je woning, of makkelijker gezegd: alle spullen die je kunt meenemen als je gaat verhuizen. Zo’n verzekering is niet inbegrepen in de huurprijs, zoals weleens wordt gedacht.

Wat is een inboedelverzekering

Eigenlijk is het afsluiten van een inboedelverzekering altijd aan te raden. Hiermee verzeker je namelijk je inboedel tegen schade en diefstal. Onder je inboedel vallen dingen die, zonder schade aan de woning, kunnen worden verwijderd. Een bank bijvoorbeeld, maar ook tafels, geluidsinstallaties, tv, een losse koelkast of een wasmachine. Een keuken of badkamer vallen dus niet onder de inboedel, deze zaken verzeker je met een opstalverzekering.

Er geldt een maximum bedrag dat verzekerd kan worden met een inboedelverzekering voor je huurhuis. Heb je bijvoorbeeld veel sieraden of bijzondere elektronische apparatuur met een heel hoge waarde, dan is het verstandig om hiervoor een extra verzekering af te sluiten.

Verzekerd voor gevaren

Het afsluiten van een inboedelverzekering betekent dat de verzekeraar een bedrag uitkeert bij schade of diefstal. Deze schade kan zijn veroorzaakt door allerlei onvoorziene omstandigheden, zoals:

  • Stormschade (bijv. omgevallen bomen)
  • Brand (door bijv. ontploffing of blikseminslag)
  • Waterschade
  • Stroomuitval
  • Schade door neerslag

Goed om te weten: mobiele apparaten, tablets en laptops die je laat vallen of die stootschade hebben, vallen niet altijd onder een inboedelverzekering. Het is altijd aan te raden om - voordat je een inboedelverzekering afsluit - verschillende verzekeraars te vergelijken.