Huis verhuren in Haarlem

Op de grootste huurwoningmarktplaats van Nederland

Vul de postcode en het huisnummer in
Straat en plaats

Waarom Huurwoningen?

  • 1,7 miljoen unieke bezoekers per maand

  • Gratis & snel geregeld

  • Reacties direct in je inbox

Gratis je huis verhuren in Haarlem? Vind je nieuwe huurder!

Wil jij een huis verhuren in Haarlem? Plaats je woning dan gratis en eenvoudig op Huurwoningen. In de op een na grootste stad van Noord-Holland heb je een grote kans dat je jouw woning binnen korte tijd kunt verhuren!

Woning verhuren Haarlem

Haarlem is na Amsterdam de grootste stad van Noord-Holland en behoort tot de middelgrote steden in de Randstad. De stad heeft een rijke historie en beschikt over prachtige monumenten en een bourgondische sfeer. De stad heeft als bijnaam ‘Klein-Amsterdam’, vanwege het uiterlijk van de stad. Haarlem bestaat namelijk uit een groot aantal typisch Hollandse panden en redelijk veel water. Mede door de gunstige ligging ten opzichte van de hoofdstad en het strand zoeken veel mensen er een huurwoning. Daarnaast dient Haarlem als uitvalsbasis voor Amsterdam, waardoor de vraag naar huurwoningen de laatste jaren flink is gestegen.

Verhuren aan studenten in Haarlem

Ook zoeken veel studenten een huurwoning in Haarlem. Naast de studenten die in Haarlem studeren, wonen er veel studenten die in Amsterdam studeren en dagelijks op en neer reizen. Dit alles heeft te maken met het feit dat Haarlem dichtbij Amsterdam ligt en de kamers en appartementen sneller beschikbaar en betaalbaar zijn. In Haarlem zijn er ongeveer 5.000 studenten. Dat maakt het eenvoudig om een appartement, kamer of studio te verhuren.

Kamers en appartementen verhuren in Haarlem

Ga je een huis verhuren in Haarlem? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de Huurwet. Per 1 mei 2019 heeft de gemeente Haarlem de Huisvestingsverordening aangepast en nieuwe regels ingevoerd met betrekking tot het verhuren van een woning. Hierdoor heb je een vergunning nodig als je aanpassingen wilt doen aan jouw woning om deze vervolgens te verhuren. Deze vergunning is specifiek nodig als:

  • je jouw woning wilt splitsen in kamers en deze vervolgens los gaat verhuren;
  • je jouw woning wilt splitsen in appartementen en deze vervolgens los gaat verhuren.

De vergunning geldt voor alle woningen in vooroorlogs Haarlem. Om de vergunning te krijgen dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals normen voor geluidsisolatie. Ook moet je als eigenaar zelf voor voldoende parkeergelegenheid en ruimte om fietsen te stallen zorgen. Er zijn een aantal wijken waar het omzetten van woonruimte niet is toegestaan. Dit zijn de Frans Halsbuurt, Transvaalbuurt, Indische buurt Zuid en Noord, Leidse buurt, Rozenprieel, het Scheepmakerskwartier en de Amsterdamse buurt. Ten behoeve van leefbaarheid worden in deze buurten tot 2021 geen vergunningen afgegeven.

Tijdelijke verhuur bij leegstand in Haarlem

Om leegstand tegen te gaan kun je in Haarlem tijdelijk woonruimte verhuren op basis van de leegstandswet. Hiervoor heb je in Haarlem wel een Tijdelijke Verhuurvergunning nodig die je kunt aanvragen bij de gemeente. Deze vergunning kan aangevraagd worden voor verhuur van:

  • woonruimte in een te koop staande woning;
  • woonruimte in een huurwoning die gesloopt of gerenoveerd gaat worden;
  • tot woonruimte verbouwde kantoorpanden;
  • overige leegstaande woonruimte in een gebouw.

Indien je een huis die te koop staat tijdelijk wilt verhuren, kan dit voor maximaal 5 jaar. Na dit termijn wordt de Tijdelijke Verhuurvergunning niet meer verlengd.