Huis verhuren in Maastricht

Op de grootste huurwoningmarktplaats van Nederland

Vul de postcode en het huisnummer in
Straat en plaats

Waarom Huurwoningen?

  • 1,7 miljoen unieke bezoekers per maand

  • Gratis & snel geregeld

  • Reacties direct in je inbox

Gratis je huis verhuren in Maastricht?

Ga je een huis verhuren in Maastricht? Dat is een goed plan! Maastricht is namelijk het kloppend hart van de regio Zuid-Limburg en daarmee een populaire woonlocatie. De stad ligt centraal tussen Nederland, Duitsland en België en is internationaal georiënteerd. Hierdoor zoeken veel mensen een woning in de stad aan de Maas en kan een huis verhuren in Maastricht snel gaan.

Internationaal Maastricht

Door de aanwezigheid van vele kennisinstellingen zoals de University Maastricht, Maastricht UMC+, Chemelot Campus en Maastricht Health Campus is de Limburgse hoofdstad erg in trek bij studenten. Maastricht is vooral populair bij internationale studenten: maar liefst 50 procent van alle studenten die in Maastricht wonen zijn afkomstig uit het buitenland. Door de aanwezigheid van deze studenten heeft de Limburgse hoofdstad een internationaal karakter gekregen: in Maastricht zijn wel 150 nationaliteiten aanwezig.

Niet alleen de vele internationale studenten zorgen ervoor dat Maastricht een internationaal karakter heeft. De regio Zuid-Limburg, met Maastricht als belangrijk middelpunt, heeft de afgelopen jaren ook een sterke ontwikkeling doorgemaakt als het gaat om het aantrekken van internationale kenniswerkers. Er wonen ruim 12.000 expats in regio Zuid-Limburg, waarvan maar liefst 80 procent in Maastricht. De meeste expats in de regio zijn afkomstig uit Duitsland en België, landen die beide op steenworp afstand van Maastricht liggen.

Kamers verhuren in Maastricht

Door het grote aantal (internationale) studenten is kamers verhuren in Maastricht een goede keuze. Vooral in het Jekerkwartier, de studentenbuurt van Maastricht, is het verhuren van kamers eenvoudig. In de wijk zijn veel faciliteiten voor studenten, zoals de universiteitsbibliotheek, het bezoekerscentrum van de universiteit en de economische faculteit. Ook de Toneelacademie en het Conservatorium liggen in het Jekerkwartier, net als niet te vergeten vele restaurants, cafe’s en studentenhuizen.

Wil je een woning verhuren aan studenten, dan kan het lonen om je woning daarop aan te passen. Houdt daarbij wel rekening met de geldende regels van de gemeente Maastricht. Als je je woning wilt opsplitsen in studentenkamers en deze vervolgens wilt verhuren, heb je in Maastricht een omgevingsvergunning nodig. Ook gelden er een aantal regels waaraan voldaan moet worden:

  • Woningen kleiner dan 110m2 mogen niet worden opgesplitst voor kamerverhuur.
  • Per straat mag maar een bepaald percentage panden kamergewijs worden verhuurd. In het centrum is dit 100 procent, in stedelijk gebied 20 procent en aan de stadsrand 10 procent.
  • Er moet er een bepaalde afstand tussen twee kamergewijs verhuurde panden zitten. In een straat moeten er minimaal vier panden tussen zitten, in een gebouw met minimaal 6 woningen (een flat of appartementencomplex) moeten er boven, onder, links en rechts twee woningen tussen zitten.
  • Er moet voldaan worden aan de gemeentelijke parkeernorm. Ook moet het eigen terrein worden voorzien van een fietsenstalling en berging voor afval.

Tijdelijke woningverhuur in Maastricht

Wil je tijdelijk je huis verhuren in Maastricht, omdat deze bijvoorbeeld te koop staat? Dan kan dit op basis van de leegstandswet. In Maastricht heb je hiervoor een vergunning voor tijdelijke verhuur nodig die aangevraagd kan worden bij de gemeente. Deze vergunning is maximaal 5 jaar geldig. Om de vergunning te krijgen moet wel aan een van de volgende voorwaarden voldaan worden:

  • De woonruimte is nooit bewoond geweest (nieuwbouw);
  • De eigenaar heeft zelf 12 maanden of langer in de woning gewoond voordat deze leeg kwam te staan;
  • De woonruimte is in de afgelopen 10 jaar niet langer dan 3 jaar verhuurd geweest.