Huis verhuren in Utrecht

Op de grootste huurwoningmarktplaats van Nederland

Vul de postcode en het huisnummer in
Straat en plaats

Waarom Huurwoningen?

  • 1,7 miljoen unieke bezoekers per maand

  • Gratis & snel geregeld

  • Reacties direct in je inbox

Gratis je huis verhuren in Utrecht?

Wil jij een huis verhuren in Utrecht? Plaats jouw woning dan gratis en eenvoudig op Huurwoningen. Met 900.000 unieke bezoekers per maand ben je er zeker van dat jouw woning in Utrecht snel verhuurd is!

Woning verhuren Utrecht

Door haar centrale ligging in Nederland is Utrecht een populaire woonlocatie. Veel mensen zoeken er woonruimte, dus een huis verhuren in Utrecht heeft grote kans van slagen! Door haar diversiteit trekt Utrecht verschillende doelgroepen, zoals jonge stellen, gezinnen, expats en studenten. Of je nu van plan bent om een woonhuis, kamer, studio of appartement te verhuren in Utrecht, de kans is groot dat je altijd wel een geschikte huurder weet te vinden.

Verhuren aan expats en studenten in Utrecht

Door de aanwezigheid van de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht is Utrecht een echte studentenstad. Er wonen ruim 30.000 studenten op kamers in de Domstad en dit aantal blijft elk jaar stijgen. Hiermee stijgt ook de vraag naar studentenkamers in de stad, waardoor een kamer verhuren in Utrecht snel kan gaan.

Niet alleen studenten zijn een populaire doelgroep voor verhuurders. Door haar centrale ligging in Nederland en goede bereikbaarheid via zowel het wegennet als het openbaar vervoer hebben veel (internationale) organisaties ervoor gekozen zich te vestigen in Utrecht. Hierdoor zijn veel expats er op zoek naar een woning en is short stay-verhuur zeer populair.

Huurwet Utrecht

Als je een huis gaat verhuren in Utrecht is het belangrijk om rekening te houden met de Huurwet. Op grond van de Regionale Huisvestingsverordening Utrecht heb je bij short-stay verhuur in Utrecht altijd een hotel/logies vergunning nodig. Heeft de woning een WOZ-waarde lager dan € 305.000? Dan heb je ook een onttrekkingsvergunning nodig. In Utrecht kun je kamers verhuren aan twee personen zonder dat je een vergunning nodig hebt. Ben je van plan kamers te verhuren aan meer dan twee personen? Dan heb je een omgevingsvergunning en in de meeste gevallen ook een omzettingsvergunning nodig.

Als je op basis van de Leegstandswet een te koop staande woning gaat verhuren, heb je in Utrecht een vergunning Tijdelijke Verhuur Koopwoning nodig. Om deze vergunning te krijgen moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

  • Er moet aangetoond worden dat de woning daadwerkelijk te koop staat
  • De woning moet in de afgelopen tien jaar tenminste drie jaar geheel of gedeeltelijk verhuurd zijn geweest, of;
  • De woning moet in de 12 maanden voordat deze te koop werd gezet geheel of gedeeltelijk bewoond zijn geweest door de eigenaar.

Bij tijdelijke verhuur van een koopwoning zijn de normale huurbeschermingsregels niet van toepassing. Wel gelden er andere regels:

  • Er is sprake van een minimale huurtermijn van 6 maanden
  • Er geldt een opzegtermijn van 3 maanden voor jou als verhuurder
  • Er geldt een opzegtermijn van minimaal 1 maand voor de huurder

De vergunning Tijdelijke Verhuur Koopwoning is maximaal 5 jaar geldig. Is de vergunning verlopen? Dan eindigt de huurovereenkomst automatisch.