Om woningzoekenden een goede indruk van je woning te geven is het belangrijk dat je de woning goed presenteert. Dat doe je met een goede advertentietekst, maar zeker ook met goede foto’s. Foto’s zeggen immers meer dan duizend woorden. In dit artikel geven we je tips om je woning optimaal te presenteren.

#1 Zorg voor een schone en opgeruimde woning 

Een opgeruimde woning straalt rust en ruimte uit. Verhuur je een gemeubileerde woning, dan is het aan te raden om overbodige spullen op te bergen. Zorg dat dingen zoals een afstandsbediening, snoeren of lege shampooflessen niet op de foto staan.

#2 Maak het huiselijk

Sfeer overbrengen kan een groot verschil maken. Verhuur je een gemeubileerde of gestoffeerde woning, dan kun je dit heel makkelijk doen door bijvoorbeeld accessoires toe te voegen aan het interieur. Zet bijvoorbeeld een vers bosje bloemen op tafel of leg kussens op de bank. Zorg wel dat het niet te druk wordt, dit kan juist weer afleiden.

#3 Zorg voor voldoende licht 

Het klinkt misschien logisch, maar het moet toch gezegd worden: zorg voor voldoende licht wanneer je foto’s maakt. Idealiter fotografeer je overdag, zodat je handig gebruik kunt maken van daglicht. Is het een grauwe dag, kijk dan of je een dagje kunt wachten met foto’s maken. Je kunt ook altijd een lamp aanzetten, het is in dit geval wel aan te raden om de foto’s na afloop nog iets te bewerken. Een lamp zorgt vaak voor geel licht en veel schaduw en dat komt niet altijd ten goede van een foto.

#4 Gebruik een goede camera 

Met een professionele camera maak je de beste foto’s. Heb je geen camera, kijk dan of je er een kunt lenen voor je woningfotografie. Vraag aan degene van wie je de camera leent of hij wat uitleg kan geven over de instellingen, die kunnen erg belangrijk  zijn voor het resultaat van je foto. Vind je een professionele camera te veel moeite? Tegenwoordig beschikken de meeste telefoons over een zeer goede camera. Deze is in principe prima geschikt om foto’s van je woning mee te maken! 

#5 Maak liggende foto’s 

Op liggende foto’s kun je niet alleen meer kwijt, ze worden ook het best ondersteund door de meeste websites. Probeer daarom altijd liggende foto’s te maken. In sommige gevallen is het beter om wél een staande foto te maken, bijvoorbeeld wanneer je de badkamer fotografeert. Deze ruimte is vaak klein en krijg je horizontaal niet altijd goed in beeld.

#6 Houd een logische volgorde aan

Zet je foto’s in de volgorde waarop je ook door de woning zou lopen. Zo krijgt een woningzoekende direct een goed beeld van de woning en roept de indeling zo min mogelijk vragen op. 

#7 Bewerk je foto’s

Misschien lukt het niet om foto’s te schieten bij goed daglicht en vallen ze donker uit. Gelukkig kun je foto’s altijd nog nabewerken om ervoor te zorgen dat de kwaliteit beter wordt. De meeste computers hebben een standaard fotobewerkingsprogramma waarmee je foto’s kunt oplichten, uitsnijden en bijdraaien. Je kunt eventueel ook het formaat van de foto aanpassen, sommige verhuurwebsites hanteren een maximale upload grootte. Heb je geen fotobewerkingsprogramma tot je beschikking? Online vind je genoeg websites waar je foto’s kunt bewerken. Deze sites zijn vaak gratis en gemakkelijk te gebruiken.