Naast het afsluiten van een inboedelverzekering is het heel verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo is de huurder verzekerd wanneer hij/zij onopzettelijke schade veroorzaakt aan de huurwoning.

Onopzettelijke schade

De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade wanneer de huurder, een gezinslid van de huurder of zelfs een huisdier schade veroorzaakt in de huurwoning. Wanneer de huurder schade aanricht in de woning, wordt deze schade dus (deels) vergoed door deze verzekering. Bij het bewust aanbrengen van de schade geldt deze verzekering uiteraard niet. De aansprakelijkheidsverzekering kan eenvoudig afgesloten worden bij een bank of zorgverzekeraar. Let hierbij wel altijd op de voorwaarden: sommige verzekeraars vergoeden geen onopzettelijke schade aan een huurobject. De verzekering is niet inbegrepen in de huurprijs. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden voor de huurder. Indien de huurder niet beschikt over de verzekering en toch onopzettelijke schade maakt, kunnen de schadekosten namelijk hoog oplopen.

Voordelige verzekering

Naast het verzekeren van onopzettelijke schade, kunnen ook spullen zoals wasmachines, een koelkast en tv verzekerd worden. Hiervoor kan de huurder een inboedelverzekering afsluiten. Andere verzekeringen die handig zijn bij het huren van een woning, zijn een huurgarantie verzekering - ook wel verhuurdersverzekering genoemd - en een woonlastenverzekering. Met de huurgarantieverzekering biedt de huurder garantie aan de verhuurder dat de huurverplichtingen nagekomen worden. Een woonlastenverzekering biedt hulp in tijden van inkomensdaling. Deze verzekering keert uit bij inkomensdaling als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Dankzij deze verzekering is een huurder in dit geval in staat om gedurende een bepaalde periode de maandelijkse huurlasten betalen. Daarnaast kan een rechtsbijstandverzekering ook handig zijn voor de verhuurder. De meeste verzekeringen zijn af te sluiten tegen zeer lage maandelijkse kosten.