Naast het afsluiten van een inboedelverzekering is het heel verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd wanneer jij (of één van je gezinsleden) onopzettelijk schade veroorzaakt aan de huurwoning.

Onopzettelijke schade

De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade wanneer jij, een gezinslid of zelfs je huisdier schade veroorzaakt bij een ander. En die 'ander' houdt in: de verhuurder en de woning die je huurt. Je bent immers geen eigenaar van de woning. Dus wanneer je schade veroorzaakt aan de huurwoning, dan wordt deze schade (deels) vergoed door de verzekeraar. Bij het bewust aanbrengen van schade geldt deze verzekering uiteraard niet. Je kan de verzekering eenvoudig afsluiten bij een bank of zorgverzekeraar. Check wel altijd de voorwaarden: sommige verzekeraars vergoeden geen onopzettelijke schade aan een huurobject.

Voordelige verzekering

Wil je ook dat je spullen zoals wasmachine, koelkast, tv en andere 'roerende zaken' zijn verzekerd? Zorg dan dat je een inboedelverzekering afsluit. Andere verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten bij het huren van een woning, zijn een huurgarantieverzekering en woonlastenverzekering. De meeste verzekeringen zijn af te sluiten tegen zeer lage maandelijkse kosten. Ben je niet verzekerd en moet je dus zelf de schade vergoeden, dan kan deze oplopen tot bedragen van honderden, zo niet duizenden euro's, uiteraard afhankelijk van de schade.

Veelgestelde vragen over de aansprakelijkheidsverzekering:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld omtrent de aansprakelijksheidverzekering en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

Wat houdt de aansprakelijkheidsverzekering precies in?
Indien er onopzettelijk schade wordt veroorzaakt door jou of een gezinslid bij een ander, dan wordt bij een aansprakelijksheidverzekering deze schade (deels) vergoed door de verzekeraar.

Wanneer wordt er vergoed bij een aansprakelijkheidsverzekering?
Wanneer de schade onopzettelijk wordt veroorzaakt, dus niet door bewuste handelingen.

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering keert uit bij schade die onopzettelijk is veroorzaakt door degene die over de verzekering beschikt, bij een inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd tegen schade of diefstal.

Is de aansprakelijkheidsverzekering inbegrepen in de huurprijs?
Er is geen vaste regel voor het afsluiten en betalen van verzekeringen door huurders. Check altijd bij de verhuurder welke kosten zijn inbegrepen in de huurprijs en welke niet.