Het is een bekend fenomeen, antikrakers die een pand bewonen om kraken tegen te gaan. Maar wat houdt antikraak precies in?

Antikraak wonen

Antikraak is een manier om te voorkomen dat krakers vastgoed in gebruik nemen. Dit wordt gedaan door het leegstaande gebouw te laten bewonen door 'kraakwachten', oftewel antikrakers. Deze antikrakers hebben niet dezelfde rechten als normale huurders of krakers. Ze hebben geen huurcontract en dus geen reguliere huurbescherming. De opzegtermijn is doorgaans 14 dagen. Ter compensatie betalen de antikrakers zeer lage huurprijzen. Dit is ook meteen het grote voordeel van antikraak wonen. Daarom is antikraak voor studenten en jongeren een zeer goede optie. Zij hebben meestal geen dikke portemonnee en kunnen daarom geen hoge huurprijzen betalen. Ook mannen en vrouwen die gescheiden zijn, kiezen soms voor deze optie.

Antikraakbureau

Een eigenaar van vastgoed kan een antikraakbureau inschakelen om zijn leegstaande gebouw te laten bewonen door antikrakers. Vervolgens wordt met de antikraker een bruikleenovereenkomst gesloten. Let op, dit is dus geen huurovereenkomst! De opzegtermijn is meestal twee weken, maar kan oplopen tot drie maanden. Is de huurtermijn afgelopen, dan dien je ook voor het einde van die periode de woning te verlaten. Heb je geen vervangende woning gevonden, dan zul je je inboedel ergens op moeten slaan. Antikraakbureaus bieden namelijk geen vervangende woonruimte aan.

Veelgestelde vragen over antikraak wonen:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld omtrent antikraak en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van antikraak?
Het grote voordeel voor de huurder zijn de zeer lage huurprijzen. Het grote voordeel voor de verhuurder of eigenaar van het antikraakpand is dat de woning bewoond wordt en niet leegstaat.

Is antikraak wonen wel legaal?
Antikraak wonen is wel degelijk legaal, zolang er maar een contract wordt afgesloten. Bij antikraak wonen bestaat een dergelijk contract doorgaans uit een bruikleenovereenkomst.

Hoe vind ik een antikraakwoning?
De snelste manier om een antikraakwoning te vinden is door je aan te melden bij een antikraakbureau.

Welke antikraakbureaus bemiddelen in antikraak wonen?
De bekendste bureaus zijn Camelot, Ad Hoc Beheer en Interveste.

Is er een opzegtermijn bij antikraak wonen?
Doorgaans geldt bij een antikraakwoning een opzegtermijn van 14 dagen.

Kan ik zomaar op straat worden gezet als ik in een antikraakwoning verblijf?
Nee, wettelijk mag dat niet. Voor beide partijen geldt een opzegtermijn. Wel is het zo dat als de huurtermijn afloopt en niet wordt verlengd, de huurder direct aan het einde van deze termijn de woning dient te verlaten, ook al heeft de huurder geen vervangende woonruimte.