Het is een bekend fenomeen: antikrakers die een pand bewonen om leegstand te voorkomen. Maar wat is antikraak nou precies?

Antikraak wonen

Antikraak is een vorm van tijdelijke verhuur. Deze vorm van verhuur wordt vaak ingezet om te voorkomen dat panden of woningen die langere tijd leegstaan, worden opengebroken en bewoond door zogenoemde krakers. Door woningen of panden antikraak aan te bieden, wordt dus voorkomen dat een pand in verval raakt.

Antikraak wonen op bijzondere locaties

Een antikraak woning is lang niet altijd een appartement of rijtjeshuis. Het komt regelmatig voor dat een pand dat oorspronkelijk voor een ander doel werd gebruikt, wordt omgebouwd tot tijdelijke woonruimte. Denk aan oude schoolgebouwen en bedrijfsruimtes, maar ook aan landhuizen, een oude gymzaal of een oud ziekenhuis of een instelling.

Voor- en nadelen van antikraak wonen

Als je als huurder in een antikraak woning gaat, heeft dat voor- en nadelen. Een van de grootste voordelen is de vaak zeer lage huurprijs. Vaak betaal je een paar honderd euro per maand voor een unieke locatie. Daarnaast zijn antikraak woningen vaak op heel korte termijn beschikbaar.

Het grootste nadeel van antikraak wonen is het gebrek aan zekerheid. Bij de meeste vormen van antikraak is er namelijk geen huurcontract en heb je als bewoner niet dezelfde rechten als normale huurders. Dat betekent dat je de woning moet verlaten zodra de huur wordt opgezegd en je geen recht hebt op vervangende woonruimte. Omdat de opzegtermijn van een antikraak woning doorgaans heel kort is, kan het lastig zijn om op tijd een nieuwe woonruimte te vinden. Gemiddeld is de opzegtermijn twee weken, maar deze kan oplopen tot drie maanden.

Hoe kom je aan een antikraak woning?

Als je op zoek gaat naar een antikraak woning, kun je het beste een antikraakbureau inschakelen. De bekendste bureaus zijn Camelot, Ad Hoc Beheer en Interveste. Antikraakbureau’s hebben zicht op welke woningen of panden beschikbaar zijn voor tijdelijke bewoning. Is er een woning beschikbaar, dan regelt het antikraakbureau ook de bruikleenovereenkomst. Let op, dit is dus geen huurovereenkomst!