Het Bureau Krediet Registratie, in de volksmond kortweg BKR genoemd, registreert elke persoon die in Nederland een krediet heeft afgesloten aan de hand van een elektronisch dossier. Het BKR gebruikt hierbij het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Zo houdt het bureau nauwgezet afgesloten kredieten bij zoals leningen en creditcards.

Kredietwaardig

Het BKR wordt voornamelijk gebruikt om te checken of personen kredietwaardig zijn indien ze een lening willen afsluiten of een hypotheek willen afnemen. Zo zal bij de koop van een huis altijd gekeken worden of de koper geregistreerd staat bij het BKR. Betalingsachterstanden van meer dan drie maanden worden bij het BKR geregistreerd.

Geschiedenis BKR

Het BKR bestaat al sinds 1965 en is opgericht door de financiële sector. Elk bedrijf en elke instelling met een bankvergunning is wettelijk verplicht zich aan te sluiten bij het BKR, denk aan banken, leasemaatschappijen en postorderbedrijven. De gegevens die vastgelegd worden door het BKR, zijn onder andere de hoogte van het krediet, de begindatum van het krediet, de geplande laatste aflossingsmaand, de daadwerkelijk laatste aflossingsmaand, de kredietsoort en eventuele bijzonderheden bij het aflossen van het krediet. Natuurlijk is het niet aan te raden een registratie te hebben bij het BKR. Het kan leiden tot zeer beperkte of zelfs geen mogelijkheden om een lening af te sluiten, een huis te huren of te kopen.

Veelgestelde vragen over Bureau Krediet Registratie (BKR):

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over het Bureau Krediet Registratie en de daarbij behorende antwoorden op een rij gezet.

Wat doet het BKR precies?
Het BKR registreert iedereen die een krediet heeft afgesloten. Het BKR houdt in de gaten of iemand kredietwaardig is en dus in aanmerking komt voor een hypotheek, lening of telefoonabonnement.

Wanneer word je geregistreerd bij het BKR?
Vanaf het moment dat je een krediet afsluit, word je door het BKR geregistreerd aan de hand van een elektronisch dossier.

Welke gegevens houdt het BKR allemaal bij?
In het BKR zijn onder meer de volgende gegevens opgenomen: hoogte van het krediet, begindatum van het krediet, gepland einde van het krediet, kredietsoort en persoonsgegevens over degene die het krediet opneemt.

Kan ik nog een woning huren als ik geregistreerd sta bij het BKR?
Dat hangt van de verhuurder af. Sommige verhuurders zullen geen woning verhuren aan iemand die geregistreerd staat, andere zullen dat wellicht wel doen.

Wat is een elektronisch dossier?
Een elektronisch dossier is een digitaal document dat gegevens bevat over een zaak of persoon.