Een diplomatenclausule is een clausule die je kan laten opnemen in je huurcontract. Aan de hand van de diplomatenclausule, ook wel ontruimingsbeding genoemd, kan een verhuurder een woning tijdelijk verhuren.

Tijdelijk verhuren

Voorwaarde is wel dat de verhuurder zelf de vorige bewoner van de huurwoning was en na afloop van de tijdelijke huurperiode er ook weer zelf gaat wonen. Een uitzondering hierop is de situatie waarin de woning nog niet eerder bewoond is geweest, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning, en dus voor het eerst aan de huurder wordt verhuurd. De verhuurder dient er daarna wel zelf te gaan wonen om gebruik te kunnen maken van de diplomatenclausule. Een andere situatie waarin de clausule van pas komt, is wanneer de verhuurder de woning tijdelijk aan een nieuwe huurder wil verhuren, waarna de vorige huurder na afloop van de tijdelijke huurperiode er zelf weer wil intrekken.

Vertrek naar buitenland

De diplomatenclausule is dus ideaal voor het mogelijk maken van tijdelijke huur. Als een huurder tijdelijk naar het buitenland gaat en zeker wil weten dat hij weer dezelfde woning kan betrekken na terugkomst, dan is de clausule de perfecte oplossing. Belangrijkste voorwaarde van de clausule is dus dat dezelfde bewoner na de tijdelijke huurperiode weer terugkeert. De clausule geldt niet als er een andere huurder intrekt na de tijdelijk huurperiode. De clausule dankt haar naam aan het feit dat diplomaten vaak een bepaalde periode in het buitenland moeten wonen om vervolgens weer terug te keren.

Veelgestelde vragen over de diplomatenclausule:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over de diplomatenclausule en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat betekent de diplomatenclausule?
Aan de hand van een diplomatenclausule is het mogelijk voor een verhuurder in bepaalde omstandigheden een woning tijdelijk te verhuren.

Is de diplomatenclausule verplicht bij tijdelijke verhuur?
Nee, de clausule is niet verplicht. Alleen is het wel zeer aan te raden de clausule op te nemen in het huurcontract indien de verhuurder eerst in een woning heeft gewoond en na de tijdelijke verhuur er weer wil gaan wonen. Hetzelfde geldt voor een huurder die tijdelijk vertrekt en na een periode weer terug wil komen naar de woning.

Welke voorwaardes zijn er bij het opnemen van de diplomatenclausule?
De verhuurder of een huurder dient zelf in de woning gewoond te hebben en na de tijdelijke verhuur weer in de woning terug te keren. Bij een nieuwbouwwoning kan de woning direct tijdelijk verhuurd worden maar dient de verhuurder na die periode de woning te bewonen.