Je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord: het kadaster. Alleen is voor veel mensen onduidelijk wat het kadaster precies doet. Hier een beknopte uitleg.

Registratie bij het kadaster

Het kadaster is een openbaar register waarin registergoederen zoals onroerende zaken (onder andere grond en bijbehorende gebouwen) en daarop gevestigde rechten worden vastgelegd. Ook wordt onder kadaster de dienst verstaan die het register beheert. Mocht je informatie willen hebben over percelen, grond of gebouwen en huizen, dan kan je dus bij het kadaster terecht.

Kadastrale aanduiding

Om een perceel of stuk grond aan te duiden wordt een kadastrale aanduiding gebruikt. Deze aanduiding bestaat uit de naam van de (kadastrale) gemeente, de letter van de sectie, het nummer van het perceel, eventueel met appartementsindex als het perceel bestaat uit meerder appartementsrechten. Verder wordt ook de eigenaar of vruchtgebruiker vastgelegd. Het deel van een perceel dat nog niet is uitgemeten heet een deelperceel. Dat kan bijvoorbeeld een stuk van een groter perceel zijn dat al is verkocht.

Veelgestelde vragen over het Kadaster:

We hebben enkele veelgestelde vragen over het Kadaster en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is het Kadaster?

  Het kadaster is een openbaar register waarin registergoederen zoals onroerende zaken (bijvoorbeeld woningen) en de daarop gevestigde rechten precies worden vastgelegd.

 • Wat doet het kadaster precies?

  Het houdt bij wat er gebeurt met registergoederen zoals woningen, wie de eigenaar is, wat de precieze afmetingen zijn van de woning en/of de grond.

 • Wanneer moet je je registreren bij het kadaster?

  Er verandert iets in het register van het kadaster bij scheiding, overlijden, onderbewindstelling, verhuizen of verjaring. Ook bij verkoop van een woning verandert uiteraard de eigenaar. Deze veranderingen kan je aan de hand van een notaris (of in sommige gevallen: rechter) doorgeven aan het kadaster.

 • Kan ik gratis informatie opvragen bij het Kadaster?

  Het opvragen van algemene informatie is doorgaans gratis. Voor het opvragen van sommige specifieke informatie wordt een kleine bijdrage gevraagd.