Medehuurschap houdt in dat een medebewoner ook als huurder van de woning wordt gezien. Deze persoon heeft dan dezelfde rechter als de hoofdhuurder.

Wanneer is iemand medehuurder?

Een echtgenoot of geregistreerd partner van de hoofdhuurder is automatisch medehuurder. Gedurende de tijd dat de echtgenoten of partners samen in de huurwoning wonen, zijn ze beide officieel huurders met dezelfde rechten en plichten.

De rechten en plichten van een medehuurder

Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Hierbij kan worden gedacht aan het betalen van de huurprijs. De medehuurder heeft net als de hoofdhuurder het recht op huurbescherming. Zo kan de medehuurder niet zomaar uit de huurwoning worden gezet. Dit is ook het geval als de hoofdhuurder de woning verlaat, bijvoorbeeld vanwege een scheiding. De medehuurder kan in dat geval het huurcontract overnemen.

Medehuurschap aanvragen

Het is ook mogelijk om medehuurderschap aan te vragen als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Medehuurschap is aan te vragen bij de verhuurder. Er gelden wel voorwaarden:

  • De partner is in staat om zelfstandig de huur betalen;
  • De partner kan een huisvestingsvergunning voor de woning krijgen;
  • De partner wil momenteel zelf geen hoofdhuurder worden;
  • De woning is minimaal twee jaar het hoofdverblijf van de partner en gedurende deze periode hadden partner en hoofdhuurder een ‘duurzaam gemeenschappelijk huishouden’.

Wat zijn redenen om medehuurschap af te wijzen?

Mocht een verhuurder niet binnen drie maanden schriftelijk akkoord gaan met de aanvraag voor medehuurschap, dan is er de mogelijkheid om medehuurschap bij de rechter af te dwingen. De rechter kan het verzoek afwijzen wanneer de partner nog geen twee jaar een huishouding voert met de huurder, of als de partner niet genoeg verdient om redelijkerwijs de huur te kunnen betalen.