Ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partner, dan beschik je (wanneer jullie samenwonen in een huurwoning) over medehuurschap en ben je dus medehuurder. Hetzelfde geldt voor je partner. Gedurende de tijd dat jullie samen in een huurwoning wonen, zijn jullie beiden officieel medehuurders.

Hoofdhuurder

Het kan ook zo zijn dat je nu hoofdhuurder bent. Mocht je partner bij je intrekken om samen te gaan wonen, dan is het altijd mogelijk voor je partner om medehuurschap aan te vragen. Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden gesteld. Zo kan je pas medehuurschap aanvragen als je samen al minimaal twee jaar een duurzame huishouding hebt gevoerd op het adres waar jullie beiden staan geregistreerd.

Vordering medehuurschap

De aanvraag voor medehuurschap dien je in bij de verhuurder. Mocht deze niet binnen drie maanden schriftelijk akkoord gaan, dan is er de mogelijkheid om bij de rechter medehuurschap af te dwingen. De rechter kan het verzoek afwijzen wanneer de partner nog geen twee jaar een huishouding voert met de huurder, of als de partner niet genoeg verdient om redelijkerwijs de huur te kunnen betalen.

Veelgestelde vragen over medehuurschap:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over medehuurschap voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

  • Wat is medehuurschap?

    Medehuurschap houdt in dat een medebewoner ook als huurder van de woning wordt gezien. Zo kan de partner van een huurder bijvoorbeeld in aanmerking komen voor medehuurschap en dezelfde rechten krijgen als een huurder.

  • Wanneer kan je medehuurschap aanvragen?

    De partner van de huurder kan voor medehuurschap in aanmerking komen wanneer deze minimaal twee jaar een duurzame huishouding heeft gevoerd met de huurder.

  • Wat zijn redenen om medehuurschap af te wijzen?

    De voornaamste reden voor afwijzing is dat de partner nog geen twee jaar (aantoonbaar) een huishouding voert met de huurder van de woning.