Geplande investeringen in verduurzaming sociale huurwoningen niet haalbaar

bron: RTL Z

De plannen om alle sociale huurwoningen voor 2030 te verduurzamen naar energielabel A zijn financieel niet haalbaar, blijkt uit onderzoek van het Waardefonds Sociale Woningbouw (WSW). Veel woningcorporaties hebben volgens het onderzoek niet genoeg budget voor de nodige investeringen.

6,9 miljard euro

Volgens het WSW is er een investering van 6,9 miljard euro nodig om het totale woningbezit van de Nederlandse woningcorporaties te verduurzamen. Een kwart van deze investering ligt bij de woningcorporaties zelf, die hier vaak geen of onvoldoende budget voor hebben. Volgens koepelcorporatie Aedes moeten de woningcorporaties al genoeg investeren in nieuwbouw en de betaalbaarheid van bestaande woningen, waardoor er weinig overblijft voor verduurzaming.

De Randstad

Voor 55 van de ruim 300 Nederlandse woningcorporaties zijn extra investeringen helemaal niet mogelijk. Voor 27 van deze corporaties zullen reguliere investeringen al lastig worden. De meeste problemen doen zich voor in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het aantal sociale huurwoningen ligt hier hoger dan gemiddeld in Nederland, waardoor er meer investeringen nodig zijn. Tegelijkertijd bevinden zich in deze drie steden de meeste woningcorporaties die financieel weinig ruimte hebben.

Verhuurdersheffing

Volgens het WSW zou een halvering van de verhuurdersheffing van ‘significant positieve invloed zijn’ op de haalbaarheid van de investeringen in duurzaamheid. Ook Aedes vindt dat de overheid moet ingrijpen. “Het kabinet belijdt met de mond dat ze betaalbare huurwoningen, nieuwbouw en verduurzaming belangrijk vindt, maar voert intussen de belastingdruk op corporaties op,” aldus Aedes.

Gerelateerd nieuws

Lees ook