Hoogste inkomens in Bloemendaal en Wassenaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte maandag de cijfers over 2008 bekend. Daaruit blijkt dat Noord-Holland de rijkste gemeenten van Nederland heeft. In Zuid-Limburg en Oost-Groningen zijn daarentegen de minst welvarende gemeenten te vinden.

In 2008 was het gemiddelde inkomen per inwoner 24.600 euro. De inkomens in Bloemendaal en Wassenaar lagen 65 procent boven het landelijk gemiddelde en waren hiermee de rijkste gemeenten van Nederland. Blaricum (plus 64 procent) en het Gelderse Rozendaal (plus 57 procent) scoorden ook ver boven gemiddeld.

19 procent onder gemiddelde

De Groningse gemeente Pekela, waar het inkomensniveau 19 procent lager was dan gemiddeld, blijkt de minst welvarende gemeente van Nederland. Zes van de tien rijkste gemeente lagen in Noord-Holland. Vooral in de regio Gooi en Vechtstreek zijn huishoudens met hoge inkomens te vinden. In deze regio lagen vier van de tien rijkste gemeenten van Nederland. Behalve Blaricum waren dat Naarden, Laren en Bussum. Daar is dan ook de relatie met de duurdere koopwoningen te vinden. Een huis kopen in Wassenaar of in Bloemendaal is dan ook een dure aangelegenheid.

Utrecht

Rotterdam ligt van de vier grootste steden het meest onder het gemiddelde inkomensniveau, zo’n 10 procent. Utrecht kwam als enige van de vier boven het landelijk gemiddelde uit. Het inkomen per inwoner bedraagt hier 3 procent meer dan het inkomen van de gemiddelde Nederlander.

Gerelateerd nieuws

Lees ook