Klaar met wachtlijsten? In Emmen kun je nu solliciteren op een woning

bron: Dagblad van het Noorden, Nobelhorst.nl, woneninvreewijk.nl

Wachtlijsten, moordende concurrentie, stijgende prijzen; het is vechten om een betaalbare huurwoning in de huidige woningmarkt. Wil je kans maken op een sociale huurwoning, dan moet je in veel plaatsen een lange tijd ingeschreven staan. Maar bij sommige woningcorporaties kom je nu op meer manieren in aanmerking voor een woning.

In Emmen kun je sinds vorige week namelijk solliciteren om een huis te huren. Woningstichting Domesta is daar een proef gestart waarbij mensen een motivatie moeten sturen in bijvoorbeeld een brief of filmpje. De proef geldt voor appartementen in het voormalige UWV-gebouw, waarvan de corporatie een plek wil maken waar mensen dingen voor elkaar doen, zoals banden plakken of helpen bij de administratie.

In de brief of het filmpje moeten woningzoekenden uitleggen waarom ze zo graag in het gebouw willen wonen. Daarbij gaat het niet om de mooie locatie of de aantrekkelijke huurprijzen, maar om de vraag hoe ze invulling willen geven aan de doelstelling van Domesta en hoe ze samen met andere bewoners een bijdrage kunnen leveren aan de buurt. Wel moet je voldoen aan de inkomenseisen die gesteld worden aan de prijs van de sociale huurwoningen.

Nobelhorst, dorp in een stad

Ook andere woningstichtingen kijken bij de toewijzing van woningen in bepaalde wijken of wooncomplexen naar wat voor type huurder iemand is. In het Almeerse ‘dorp’ Nobelhorst kun je komen wonen op basis van een klik die je hebt met andere huurders. Ook hier schrijf je een motivatiebrief, waarin je uitlegt wat jouw toegevoegde waarde is voor de wijk en haar bewoners. Vervolgens ga je in gesprek met bewoners, die samen een commissie vormen die degene die het best bij hen past selecteren als nieuwe huurder.

Wonen in een tuindorp? Alleen met groene vingers

De Rotterdamse woningcorporatie Havensteder in het monumentale Tuindorp Vreewijk plaatst alleen huurders in woningen als zij groene vingers hebben. Of beter gezegd: liefde en aandacht willen besteden aan het onderhoud van een tuin. Zij moeten zich hiervoor aanmelden op de website woneninvreewijk.nl en een woontest doen, die toetst of zij bij de wijk passen.

Is dat het geval, dan krijgen mensen die graag in de wijk willen wonen ook nog een intakegesprek. Vervolgens nemen zij deel aan een kennismakingsdag, waarbij ze in contact komen met buurtbewoners. Ook zij moeten qua inkomen voldoen aan de eisen voor sociale huurwoningen. Enig ‘minpuntje’ is dat hier je inschrijfduur wel meespeelt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook