Wanneer is een woning een sociale huurwoning en kom jij er voor in aanmerking?

Het vinden van een geschikte huurwoning kan een uitdaging zijn, ook als het gaat om het begrijpen van welke woningen voor jou geschikt zijn. Zo kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Maar wanneer is een woning een sociale huurwoning? En hoe weet je of je voor dit soort woningen in aanmerking komt? Dat leggen we je allemaal in dit artikel uit!

Wat is een sociale huurwoning?

Een sociale huurwoning is een woning waarbij de huurprijs gereguleerd is. Dit wordt bepaald aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel. Dit is een puntenstelsel waardoor de huurwoning op waarde kan worden geschat. Een huurwoning kan door bepaalde factoren, zoals de grootte van de woning of dubbel glas, punten verdienen. Al deze punten worden bij elkaar opgeteld en zo wordt bepaald of de woning boven of onder de grens van sociale huurwoningen valt, ofwel de liberalisatiegrens. Valt de woning onder deze grens, dan is het dus een sociale huurwoning en geldt er een maximale huurprijs. Vanaf 1 januari 2024 is de liberalisatiegrens gestegen naar €879,66.

Kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning?

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning geldt een maximaal jaarinkomen. Je mag reageren op een sociale huurwoning als je maximale jaarinkomen niet hoger is dan €47.699 voor een eenpersoonshuishouden en €52.671 voor een meerpersoonshuishouden. Ook wanneer je jaarinkomen boven deze grens ligt, mag een woningcorporatie een sociale huurwoning aan je toewijzen. Jaarlijks mogen woningcorporaties maximaal 15% van de beschikbare woningen vrij toewijzen, dus ook aan huishoudens met een hoger inkomen. Toch is de kans dat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning een stuk kleiner wanneer je boven deze inkomensgrens valt.

Wat zijn vrije sector huurwoningen?

Vrije sector huurwoningen zijn woningen met een huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens. Alleen zelfstandige woningen kunnen in deze sector vallen. Voor huurwoningen in de vrije sector gelden bijna geen regulerende bepalingen, in tegenstelling tot de sociale sector. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een maximale huurprijs en huurders hebben in de meeste gevallen geen recht op huurtoeslag.

Particuliere verhuur

Een particuliere verhuurder is een persoon die een woning verhuurt zonder de betrokkenheid van een woningcorporatie of woningbouwvereniging. De meeste sociale huurwoningen worden beheerd door woningcorporaties. Sociale huurwoningen die via particuliere verhuurders worden aangeboden komen wel voor, maar veel minder dan bij woningcorporaties. Meestal is de particuliere verhuurder ook gelijk de huisbaas met wie je het contact hebt zodra je een particuliere woning gaat huren.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook