Steeds meer vraag naar huurwoningen op een krappe woningmarkt

Steeds meer vraag naar huurwoningen op de Bredase woningmarkt. Dit komt naar voren uit cijfers van een onderzoek dat is uitgevoerd door Woonloket Breda, de drie Bredase woningcorporaties.

De cijfers laten een stijging van maar liefst 3,5% zien, dit betekent 301 extra mensen die op zoek zijn naar een geschikte huurwoning in Breda. Steeds vaker wordt er gekozen voor huren in plaats van kopen, dit houdt nauw verband met de onstabiele woningmarkt van dit moment en de discussie rondom de hypotheekrenteaftrek.

De actieve woningzoekenden betreft voornamelijk een- en tweepersoons huishoudens in de leeftijdscategorie 25-35 jaar. Dit betekent dat ruim 83.6% van de woningzoekenden bestaat uit deze groep. Toch is het aantal gezinnen dat op zoek is naar een huurwoning ook toegenomen met 4% tot 16,4%.

De inschrijfduur bij Woonloket Breda is als gevolg van deze stijging opgelopen tot een gemiddelde wachttijd van 4 jaar en 4 maanden. Toch geven de Bredase woningcorporaties aan dat de senioren en starters zich geen zorgen hoeven te maken. Voor hun worden nieuwe huurwoningen gerealiseerd, zodat deze groepen niet achter het net zullen vissen.

Wel daalt het aanbod in huurwoningen in totaliteit, dit doordat er minder doorstroom is dan normaal van huurwoningen naar koopwoningen. Ook wordt er minder gebouwd en verkopen corporaties een deel van hun bezit, zodat ze andere dingen kunnen betalen. Krapte op de huurwoningmarkt wordt ook veroorzaakt door de sloop van oude huurwoningen, waardoor (oude) huurders gelijk overgaan naar de nieuwe huurhuizen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook