Waarom jij vanaf volgend jaar echt in Rotterdam wil wonen: de 12 vetste nieuwbouwprojecten

Rotterdam is populairder dan ooit. In 2016 behoorde de stad tot de 10 beste steden van de wereld om te bezoeken volgens de Lonely Planet, autoriteit op het gebied van reizen. De Hermes House band zong niet voor niets in 2008 al ‘Rotterdam, de mooiste rotstad die er is’. Doordat de stad zo populair is, wordt het steeds moelijker om er een woning te bemachtigen. Gelukkig gaan er de komende jaren genoeg bijzondere woonprojecten gebouwd worden in de Maasstad. Wil jij in de toekomst verhuizen naar Rotterdam, of woon je er al maar ben je op zoek naar iets nieuws? Wij zetten de meest bijzondere nieuwbouwprojecten die in de nabije toekomst gerealiseerd gaan worden in Rotterdam voor je op een rij.

Centrum

De Zalmhaven

In het Scheepvaartkwartier gaat de Zalmhaven ontwikkeld worden. Dit project bestaat uit drie woontorens, wat totaal 475 woningen gaat opleveren. Het pronkstuk is de Zalmhaventoren, die met 215 m het hoogste gebouw van Nederland wordt. De woontoren komt tot 190 meter hoogte, maar door de mast die erop komt, komt de totale lengte uit op 215 meter. In deze toren komen 260 appartementen. De andere twee torens worden 70 meter hoog en hebben 180 appartementen en in de onderkant 35 eengezinswoningen. De Zalmhaventoren krijgt een uitkijkplatform op 185 meter hoogte dat voor iedereen toegankelijk is. Hiermee ligt dit uitkijkpunt net hoger dan de spacetower van de Euromast. Diederik Dam van Dam & Partners hebben de Zalmhaventoren ontwikkeld, de andere twee torens zijn door Kaan Architecten ontworpen. De appartementen in de lagere torens zijn van verschillende grootte. De gevels krijgen een open uitstraling door het transparante raster dat erop komt. Op de onderste woonlagen komen groene daktuinen. De ontwikkelaars van de Zalmhaven hopen eind 2017 met de bouw van het project te beginnen, zodat het project eind 2020 opgeleverd kan worden.




Up:town

Aan de Jufferstraat op het Wijnhaveneiland komt Up:town. In deze 107 meter hoge woontoren komen zowel koopappartementen als 150 appartementen die verhuurd zullen worden in de vrije sector. De appartementen variëren van 54m2 tot 74m2 oppervlakte met 2 of 3 kamers. Vanuit een appartement in Up:town heb je uitzicht op de Maas of de binnenstad. Maar niet alleen vanuit je appartement zelf kun je van het uitzicht genieten: alle appartementen hebben een balkon. De appartementen worden opgeleverd met een complete keuken en badkamer. De huur begint vanaf €900 per maand. In het gebouw komen ook 5 stadswoningen te huur, waarin je over twee verdiepingen beschikt. Vorige week werd begonnen met de bouw van Up:town, of eigenlijk met de sloop van het oude gebouw. Wethouder Schneider mocht symbolisch de eerste muur slopen met een bulldozer. In de loop van 2017 worden de exacte prijzen en plattegronden van Up:town bekend gemaakt door huurbemiddelaar Bouwinvest. Het ontwerp voor Up:town is van de HD Groep, die ook als ontwikkelaar optreedt.




Bright

Vlakbij de Markthal, naast de verlengde Willemsbrug, gaat Stebru de Bright toren bouwen. Deze bijzondere woontoren wordt 70 meter hoog en gaat bestaan uit 480 gemeubileerde suites, 120 appartementen én 900m2 ruimte winkels en horeca. De toren is ontworpen door TANGRAM architecture & urban landscape, die het ontwerp naar eigen zeggen een Rotterdamse, naoorlogse uitstraling hebben gegeven. Alle woonruimte is bestemd voor verhuur en is gericht op studenten en starters. Slimme zet, aangezien de locatie erg aantrekkelijk is voor jonge mensen die in de stad willen wonen; er zijn veel winkels en horecagelegenheden in de buurt en je stapt zo station Blaak op. Bovenop de Bright toren komt een dakterras van 600m2 met geweldig uitzicht over de stad. Daarnaast komt er een loungehoek, bibliotheek, wasserette en gym in de woontoren. Er wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2017 te kunnen beginnen met bouwen.




The Terraced Tower

Aan de Boompjes gaat het kantoorgebouw op nummers 55-57 gesloopt worden, zodat The Terraced Tower er teruggebouwd kan worden. Dit brede en hoge wooncomplex is ontworpen door architectenbureau OZ. Het gebouw wordt 110 meter hoog en gaat hiermee een mooie bijdrage leveren aan de skyline van Rotterdam. Van het gebouw dat er nu staat wordt 12.000 m2 gesloopt. Hier wordt mee gestart in het eerste kwartaal van dit jaar. In the Terraced Tower komen in totaal 344 woningen, waarvan 258 huurwoningen. Deze woningen moeten moderne, flexibele stadswoningen worden die een brede doelgroep aanspreken. Op de gehele begane grond is ruimte voor restaurants en andere horecagelegenheden. Verwacht wordt dat de Terrace Tower in 2019 klaar is. Goed uitzicht gegarandeerd, want de woningen in de toren hebben grote raampartijen waardoor je goed naar buiten kunt kijken.




The Cooltower

Als je graag in de buurt van gezelligheid woont, zit je in The Cooltower goed. In het Baankwartier, vlakbij de Witte de Withstraat, gaat deze 150 meter hoge woontoren gerealiseerd worden. Het ontwerp van de Cooltower heeft aardig wat voeten in de aarde gehad, maar na aanpassingen van het originele ontwerp door architectenbureau V8 is dit project klaar voor de start. In het midden van de toren vind je balkons en hoe hoger je komt, hoe meer de gevel uit glas bestaat. De Cooltower wordt met 50 verdiepingen een van de hoogste woontorens in het centrum van Rotterdam. Er komen in totaal ongeveer 270 appartementen in, zowel bestemd voor verkoop als verhuur. De woonoppervlakte van de appartementen varieert van 60m2 tot 360m2 en iedere woning heeft een buitenruimte. Wil je deel uitmaken van de skyline van Rotterdam? Dan moet je hier zijn. Wanneer er gestart wordt met de bouw is nog niet bekend.




Baan Toren

De Cooltower is niet de enige hoge toren die het baankwartier gaat sieren. De Baan Toren, die de smalste woontoren van Europa moet worden, wordt ook 150 meter hoog. De toren komt achter het Oogziekenhuis. Het Rotterdamse Powerhouse Company heeft de Baan Toren zo smal mogelijk ontworpen, zodat de omliggende laagbouw zo min mogelijk in de schaduw komt te laten vallen. De uitstraling van de toren wordt aangepast op de wederopbouw-architectuur van de omgeving. Er komen ongeveer 145 huur- en koopappartementen, variërend van lofts voor starters tot ruime woningen voor gezinnen en luxeappartementen. Ook komt er een bistro in de onderkant van de Baan Toren. De bouw moet beginnen in 2017.




Boston & Seattle

Boston & Seattle, niet alleen twee grote Amerikaanse steden, maar ook twee woontorens van 23 verdiepingen hoog. Deze wooncomplexen komen aan de Wilhelminapier tussen het Nieuwe Luxor en de reeds gebouwde woontoren New Orleans in. Vanuit Boston & Seattle heb je uitzicht op de Rijnhaven en het gezellige Katendrecht. In de twee torens is plek voor 62 koopappartementen, 158 huurappartementen en 1500m2 ruimte voor horeca en winkels. Er komen verschillende typen appartementen, uiteenlopend van 83m2 tot 115m2. Als je een luchtje wil scheppen, maar niet over de pier wil lopen, kun je je terugtrekken in de daktuin. Die komt tussen de 75 meter hoge torens in op de 5e verdieping, waarmee de gebouwen met elkaar verbonden worden. Het ontwerp voor dit project is van architectenbureau Van Dongen-Koschuch Architects and Planners en de oplevering staat gepland in 2017.




Groene Kaap

Katendrecht is upcoming. Vroeger was dit een louche buurt, maar de Kaap ontpopt zich tot een echte hippe wijk. In het entreegebied van Katendrecht wordt dit jaar gestart met de bouw van 4 woonblokken, variërend van 4 tot 8 woonlagen. Dit project, genaamd de Groene Kaap, moet in 2021 klaar zijn en is ontworpen door MASSA Bureau. Er komen hiermee in totaal 450 huur- en koopwoningen op Katendrecht bij. De woningen gaan verkocht en verhuurd worden in het midden tot hoge segment. Ieder woonblok heeft een woontoren, die met elkaar verbonden worden via groene daktuinen. Ook komt er een binnenterrein met bomen. Onderin de Groene Kaap wordt ruimte gecreëerd voor horeca en andere zaken die nuttig zijn voor de wijk, zoals kinderopvang. In Katendrecht kun je je hart ophalen als je van eten houdt, want je vindt er onder andere de Fenix Food Factory en veel leuke restaurants.




West

Little C

Het project Little C is er een met een bijzondere uitstraling. De ontwerpen voor deze kleine woonwijk doen denken aan New Yorkse hippe wijken, zoals het Meat Packing District, en komen van de hand van CULD. Het gehele project bestaat uit 15 unieke gebouwen en moet in 2020 klaar zijn. Het is onderdeel van de herontwikkeling van het gebied rondom de Coolhaven. De G.J. de Jonghweg wordt omgetoverd tot groen waterfront met paviljoens en langs de ’s Gravendijkwal komen gebouwen waar appartementen voor de vrije huursector in komen. In totaal worden er in Little C 330 woningen gebouwd, waaronder lofts, appartementen en studio’s. De woningen worden licht en ruimtelijk en hebben grote terrassen. Little Coolhaven zal een bedrijvig wijkje worden, want naast alle woningen komt er ook nog 7000 m2 aan werkruimte, zoals ateliers, bedrijfsruimten en flexplekken. De start van de bouw staat voor dit voorjaar op de planning.




Marconitoren

Vanaf de snelweg zie je ze goed staan, de 3 Marconitorens in West. De middelste toren werd voorheen als kantoorruimte gebruikt en staat inmiddels leeg. City Pads gaat deze Marconitoren transformeren tot woontoren. De 36.000 m2 oppervlakte moet meer woonruimte creëren in dit gedeelte van Rotterdam. Er komen rond de 420 huurwoningen in en op de 22e en 23e verdieping is er plaats voor horecagelegenheden. De toekomstige bewoners van de Marconitoren kunnen genieten van een full serviced living concept genaamd ‘The Butler’. Dit houdt in dat er in het gebouw altijd een conciërge aanwezig is die voor elke soort vraag of verzoek de go-to persoon is. Hij kan je helpen met praktische zaken zoals gemeentelijke inschrijvingen, maar ook met het kopen van kaartjes voor een leuk concert. Hier houden de voordelen van het gebouw niet op. Zo komen er verschillende faciliteiten in het gebouw, waaronder een gym, sauna, wasserette en social areas. Klinkt ideaal toch?




Zuid

Zuiderhof

Het scheelde weinig of het Zuiderziekenhuis, ook wel het Zuider genoemd in Rotterdam, zou gesloopt worden. De originele, inmiddels monumentale bebouwing krijgt nieuw leven ingeblazen en wordt het hart van de nieuwe woonwijk Zuiderhof. Organisatie voor restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed BOEi gaat in het gebouw 60 appartementen en 30 woningen ontwikkelen. Ook komen er wijkvoorzieningen, zoals werkplekken en horeca. Het historische ziekenhuiscomplex werd gebouwd tussen 1929 en 1939 en werd ontworpen door A. van der Steur, die onder andere ook het Oogziekenhuis, het Boijmans van Beuningen en de Maastunnelgebouwen ontworp. Rondom het voormalige ziekenhuis komen 131 eensgezinswoningen met tuin. Dit worden koop- en huurwoningen voor het middensegment. Het geheel krijgt een historische maar industriële look, met veel groen in de wijk. Begin februari is er begonnen met de bouw van de wijk, die het eerste kwartaal van volgend jaar klaar moet zijn.




Oost

The Gemini

Wil je met het oog op bereikbaarheid ergens wonen waar vandaan je snel de weg op kunt schieten? Dan is The Gemini iets voor jou. Dit wooncomplex komt in de wijk Het Lage Land bij Prins Alexander. Vanaf daar zit je binnen een kilometer op de A20 of A16. The Gemini is een voormalig kantoorgebouw dat door iResidence getransformeerd gaat worden tot wooncomplex met 34 huurappartementen. Duurzaamheid staat bij de bouw van de appartementen voorop, waar je straks als bewoner ook qua kosten van profiteert. Er komen appartementen en studio’s in het gebouw, variërend in woonoppervlak van 50m2 tot 90m2. De huurprijs begint bij €712 per maand. Op de derde verdieping komt een gemeubileerd gezamenlijk dakterras, waar je van het mooie weer kunt genieten. Met het Kralingse bos dichtbij woon je hier lekker groen. De oplevering van The Gemini staat voor eind van dit jaar op de planning.




Kun jij na al deze architectonische hoogstandjes niet meer wachten om naar Rotterdam te verhuizen? Bekijk dan hier het huidige huuraanbod in Rotterdam.

Gerelateerd nieuws

Lees ook