Ieder jaar komen er meer expats naar Nederland die op zoek gaan naar een tijdelijke woning. Wil je je woning tijdelijk verhuren, dan zijn expats een interessante doelgroep. De meeste expats die naar Nederland komen werken namelijk voor een internationale organisatie en verblijven slechts voor een aantal jaar op dezelfde locatie. Daarin verschillen expats dan ook van immigranten: immigranten blijven in Nederland, expats keren terug naar hun thuisland of vertrekken naar een ander land. 

Wil je je woning specifiek aan expats gaan verhuren? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Niet iedere woning is geschikt voor een expat. Met name de locatie en de oplevering spelen een grote rol. 

Locatie 

Een kaal opgeleverde woning in het oosten van het land is voor de meeste expats niet erg aantrekkelijk. Woonruimte in de buurt van grote internationale organisaties des te meer. Daarom zijn woningen in de buurt van grote steden het meest in trek. Den-Haag, Amsterdam en Rotterdam staan bekend als grootste expat-steden. Ook Wassenaar, Amstelveen en Eindhoven zijn populair. Dat betekent echter niet dat een woning buiten de grote steden niet interessant kan zijn voor buitenlandse woningzoekenden, zolang jouw woning maar een goede verbinding heeft met een grote stad. 

Oplevering 

Daarnaast is de manier van opleveren belangrijk. De meeste expats zijn vaak niet langer dan een paar jaar in Nederland. Daarom zijn woningen waar veel aan moet gebeuren niet interessant. Wil je je woning aan expats verhuren, dan kun je deze het beste gemeubileerd of gestoffeerd verhuren. Woningen die zo te betrekken zijn, zijn onder expats het populairst. 

Daarnaast zijn woningen uit het luxere segment vaak meer in trek. 

Hoe vind je een geschikte huurder?

Het is niet makkelijk om expliciet aan een expat te verhuren. Het is namelijk niet toegestaan om bepaalde doelgroepen uit te sluiten, dit wordt gezien als discriminatie. Je kunt dus niet in de advertentietekst zetten dat de woning uitsluitend bestemd is voor expats. Je mag echter wel zeggen dat de woning zeer geschikt is voor expats. 

Het huurcontract voor een expat-huurder 

In principe is een huurcontract voor een expat niet anders dan voor andere tijdelijke huurders. Toch is het handig om in het huurcontract rekening te houden met de situatie van je huurder. Een expat werkt in opdracht van een werkgever en kan in principe op ieder moment worden overgeplaatst. Daarom willen de meeste expats uitsluitend huren met een zogenaamde diplomatenclausule. Deze clausule legt vast dat de huurder het huurcontract kan ontbinden op het moment dat hij of zij ergens anders gaat werken, ook als er een minimale verhuurtermijn is afgesproken.